Medveď napadne človeka len vo veľmi výnimočných prípadoch

SITA
30.9.2012 09:26

Medveď napadne človeka len výnimočne, a to najčastejšie v prípadoch, keď je napríklad poranený z poľovačky alebo v dôsledku dopravnej nehody. Taktiež keď je zvyknutý na ľudskú potravu, odpadky a stratil prirodzenú plachosť.

Medveď napadne človeka len vo veľmi výnimočných prípadoch
SITA

Ako ďalej informuje na svojej internetovej stránke Lesoochranárske združenie VLK, medveď človeka môže napadnúť aj vtedy, keď nemá možnosť úniku, nachádza sa pri koristi, alebo keď sa človek dostane do jeho blízkosti v čase, keď je s mláďatami. "Tieto situácie však neznamenajú, že na človeka jednoznačne zaútočí," píše sa na stránke www.wolf.sk s dodatkom, že mnohým konfliktom sa dá predísť. Človek by mal svoje správanie pri stretnutí s medveďom prispôsobiť situácií, v ktorej sa nachádza.

Ak je medveď podľa informácií združenia VLK vzdialený viac ako 100 metrov a nepribližuje sa rýchlo smerom k ľuďom, môžu ho pokojne pozorovať. Ak sa však nachádza bližšie ako 100 metrov a približuje sa, je potrebné ustúpiť a pomaly odchádzať. "Môžete pritom na seba upozorniť hlasom, ale nekričte a nikdy neutekajte," dodáva združenie.

Ak sa človek stretne s medveďom na vzdialenosť niekoľkých metrov, mal by taktiež ustupovať a pomaly odísť, bez kriku. Vtedy by sa mali ľudia snažiť odvrátiť pohľad od medveďa, nakoľko ten si môže myslieť, že ste ho ešte nezaregistrovali a pokúsi sa uniknúť. Priamy pohľad do očí môže podľa informácií na stránke www.wolf.sk znamenať vyprovokovanie útoku.

Ak však už medveď zaútočí, je potrebné zostať ležať na zemi tak, aby bolo nohami chránené brucho a rukami držaný krk za hlavou. Človek by sa v takejto situácii nemal hýbať a v tejto polohe zotrvať, kým medveď definitívne neodíde. Ak ľudia stretnú medveďa, ktorý sa pohybuje v blízkosti turistických zariadení, živí sa odpadkami a podobne, nemali by sa k nemu približovať a čo najrýchlejšie by mali odísť. "V žiadnom prípade by ho nemali prikrmovať," dodáva Lesoochranárske združenie VLK. Ak však ľudí medveď začne človeka prenasledovať, je potrebné odhodiť nejakú vec, napríklad ruksak, ktorá ho môže zaujať a zdržať. "Na prítomnosť takéhoto medveďa je nutné upozorniť organizáciu Štátnej ochrany prírody," uzatvára VLK na svojej internetovej stránke www.wolf.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok