Robíme, čo sa dá, tvrdí Kolíková. Podľa Fica sme prežili rok hrôzy

TA3 TASR
28.2.2021 12:16

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pri hodnotení vlády Igora Matoviča skonštatovala, že sa musí vysporiadať predovšetkým s pandémiou a robí to, ako najlepšie vie. Šéf Smeru-SD Robert Fico hovoril o roku hrôzy, podľa neho vláda nezvládala vládnutie a vraj vidí v spoločnosti obrovskú túžbu po zmene.

Podá podnet na Klimenta

S novou vládou sa spája aj zvýšená miera zatýkania, často aj prominentných finančníkov či sudcov. Podľa Kolíkovej sa počas predchádzajúceho obdobia stal z Úradu vlády "bordel", upozornila na kauzy únos vietnamca, Moniku Jankovskú, funkcionári policajného zboru a iné. Ministerka vylúčila, že by išlo o politické kauzy, keďže sú založené na dôkazoch.

Fico miesto odpolitizovania justície vidí "neuveriteľné politické kauzy" v súdnictve. Uviedol, že podá podnet na začatie disciplinárneho stíhania voči sudcovi Najvyššieho súdu Jurajovi Klimentovi. Kliment "opakovane urobil kroky, ktoré viedli k tomu, aby sa dostal k odvolaciemu senátu, ktorý bude rozhodovať o sťažnosti o vzatí alebo prepustení z väzby", podotkol Fico. Kliment podľa neho všetko obišiel tak, aby sa nerozhodovalo o námietke zaujatosti. Ústavný súd vo svojom rozhodnutí uvádza svojvôľu Klimenta pri rozhodovaní, simulované rozhodnutie a "rozhodnutie naoko", priblížil. Taktiež skonštatoval, že ministerka by sa mala pozrieť na sudcov, ktorí sa otvorene hlásia k vládnej koalícii.

Kolíková skonštatovala, že Fico má voči Klimetovi "červené oči" a jeho meno spomínal najčastejšie v celej relácii. Rozhodnutia ÚS, ktoré sa týkajú sudcov, Kolíková sleduje a sú podľa nej dôkazom, že systém funguje. "Musím naozaj veľmi dôsledne vyhodnotiť, či to je dôvod, aby bolo alebo nebolo začaté disciplinárne konanie," podotkla Kolíková.

Referendum je podľa ministerky protiústavné

V súvislosti s opätovným prijatím núdzového stavu v parlamente Fico povedal, že viaceré rozhodnutia, ktoré vláda prijíma, sa môžu prijímať aj bez jeho vyhlásenia. V diskusii poukázal tiež na to, že ľudia nerešpektujú vládne opatrenia a "robia si, čo chcú". "Vláda musí mať dôveru verejnosti," poznamenal. Fico navrhuje, aby vláda začala rokovať o nákupe ruskej vakcíny Sputnik V. Mala by sa tiež začať starať o ľudí pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, ktorí by mali dostávať lieky a vitamíny, pretože ľudia prídu do nemocnice, keď už umierajú.

"Pán poslanec, ak tu má niekto zodpovednosť za tých mŕtvych, tak ste vy. Pretože to, v akom stave máme zdravotníctvo, ste spôsobili vy," reagovala na Fica Kolíková. Ministerka by bola rada, ak by toto vyhlásenie núdzového stavu bolo posledné. Rezort spravodlivosti sa tiež zaoberá právnou úpravou, ktorá predpokladá prijímanie obmedzení a platí v iných štátoch. "Na to, aby sme mali účinné opatrenia dnes, tak musíme prijať inú právnu úpravu, ktorá by to umožňovala," hovorí.

Kolíková označila referendum na vyhlásenie predčasných volieb za protiústavné. Ak by sa takto pristupovalo k viacerým veciam, tak by sa referendum mohlo využívať stále, aj napríklad pri predĺžení funkčného obdobia prezidenta. Tým, že referendum Kolíková označila za protiústavné, sa podľa Fica diskvalifikovala ako právnička. Tvrdí, že zbieranie podpisov na referendum bolo komunikované s právnikmi a je v poriadku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok