Top udalosti týždňa: Od Sulíkovej ponuky cez nádejný liek po fotky z Marsu

TA3 TM TASR
28.2.2021 17:03

Americká NASA zverejnila unikátne zábery z pristávania rovera Vytrvalosť na Marse. Minister hospodárstva Richard Sulík navrhol, že vystrieda Mareka Krajčího na poste ministra zdravotníctva. Podľa vedcov môže byť mutácia koronavírusu z Kalifornie vážnou hrozbou. Uplynulý týždeň priniesol mnoho zaujímavých tém, vybrali sme pre vás tie najpútavejšie.

Top udalosti týždňa: Od Sulíkovej ponuky cez nádejný liek po fotky z Marsu
TASR/Jaroslav Novák

Prázdne obchody počas vyhradených hodín

Zväz obchodu SR vyzval, aby sa otvorili všetky predajne, a to potravinárske, ako aj nepotravinárske, za prísnych hygienických podmienok, napríklad 15 štvorcových metrov plochy na zákazníka. Poukázali na slabé využívanie hodín pre seniorov či fakt, že do predajní môžu chodiť aj ľudia pozitívni na nový koronavírus. Ich požiadavky však zatiaľ ostali bez odozvy.

Minúty hrôzy pri pristávaní

Robotické vozidlo Perseverance úspešne zvládlo riskantný pristávací manéver a dosadlo na povrch MarsuNa Marse bude pátrať po známkach možného života v dávnej minulosti. Získavať bude aj informácie o podmienkach budúcich výprav ľudí na Mars. NASA pristávaciu fázu označila za "sedem minút hrôzy". Celý proces sme s vami sledovali naživo.

Sulíkova ponuka bola zamietnutá

Minister hospodárstva Richard Sulík je ochotný stať sa ministrom zdravotníctva. Premiérovi Igorovi Matovičovi v stredu navrhol odvolanie súčasného ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ten však jeho návrh zamietol. Dodal, že považuje ponuku zlý vtip a z jeho ponuky vystriedať na horúcej ministerskej stoličke Mareka Krajčího bol podľa svojich slov zhrozený.

Možná koronahrozba z Kalifornie?

S mutáciami koronavírusu akoby sa v poslednej dobe roztrhlo vrece. Šíria sa po celom svete, juhoafrický variant už potvrdili aj u našich susedov. Americkí vedci však majú vlastné starosti. Z výsledkov dvoch dosiaľ nepublikovaných štúdií vyplýva, že variant, prvýkrát zistený v americkom štáte Kalifornia, môže byť nielen nákazlivejší, avšak i spôsobovať ťažší priebeh COVID-19. USA sa snažia kontrovať aj schválením ďalšej vakcíny.

Menej peňazí pre náš šport

Pandémia si už vybrala svoju daň aj v športovom svete, tento týždeň utrpel tvrdú ranu i ten slovenský. Na projekt modernizácie, rekonštrukcie a budovania športovej infraštruktúry národného významu na Slovensku pôjde tento rok oproti pôvodným plánom o viac ako 20 miliónov eur menej. Vláda zároveň zrušila aj financovanie projektu Národného cyklistického centra, ktoré malo vyrásť v Orechovej Potôni. Vybudovanie centra podporil v minulosti aj trojnásobný majster sveta Peter Sagan.

Naďalej v núdzovom stave

Na Slovensku už nejaký ten piatok trvá núdzový stav a tak skoro sa neskončí. Poslanci odsúhlasili jeho predĺženie od 8. februára na ďalších 40 dní. Zo 118 prítomných hlasovalo za 83, proti bolo 35 poslancov. Problém s ním mal napríklad opozičný Smer-SD, podľa Hlasu-SD sa jedná o útok na demokraciu a občianske práva ľudí. Predĺženie núdzového stavu podľa OĽANO znamená ochranu zdravia a životov a zabezpečenie starostllivosti o nakazených.

Nádej pre infikovaných

V takmer celej Európe pretrváva problém s meškajúcimi vakcínami, štáty preto hľadajú ine cestičky na boj s koronavírusom. Jednou z možností je ivermektínšéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí povolil doteraz najväčší dovoz liekov s touto účinnou látkou. Európska agentúra pre lieky naznačila ďalšiu možnosť, keďže dokončila preskúmanie kombinácie monoklonálnych protilátok kasirivimab a imdevimab a odporučila ich na použitie u pacientov s ochorením COVID-19.

Okrem pandémie bojuje aj s kritikou a vyhrážkami

Vládny kabinet Igora Matoviča bojuje s pandémiou. S ňou sa spájajú aj viaceré nepopulárne opatrenia. Aké budú tie najnovšie? Televízia TA3 má k dispozícii uniknutý zoznam opatrení, ktoré mali vzísť zo spoločného stretnutia premiéra s odborníkmi. Premiér však naďalej čelí vyhrážkam a lavíne kritiky. Úrad pre ochranu ústavných činiteľov preto rozhodol, že jeho ochrana musí byť vyššia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok