Španielskí demonštranti sa opäť dostali do stretov s políciou

TASR TA3
30.9.2012 07:38

Španieli v sobotu opäť protestovali proti nepopulárnym úsporným opatreniam vlády premiéra Mariana Rajoya. Niekoľkotisícová demonštrácia v centre Madridu sa nezaobišla bez zrážok s políciou, oznámila dnes agentúra AP.

Španielskí demonštranti sa opäť dostali do stretov s políciou
SITA

V blízkosti budovy parlamentu sa podľa úradov zhromaždilo asi 4500 ľudí. Niekoľko hodín trvajúci nepovolený protest spočiatku prebiehal pokojne. Násilnosti vypukli až po tom, ako sa policajti s obuškami pred polnocou pokúsili rozohnať tvrdé jadro demonštrantov, ktorí odmietli výzvy na rozídenie.

Niektorí protestujúci nato zaútočili na políciu kameňmi a fľašami. Podľa španielskej štátnej televízie utrpeli zranenia dvaja ľudia a 12 skončili vo väzbe. Jedného zbitého demonštranta musela odviesť sanitka.

Násilnosti pred španielskym parlamentom vypukli už po tretí raz za necelý týždeň. Pri utorkových stretoch medzi políciou a protivládnymi demonštrantami utrpelo zranenia 64 osôb a 38 bolo zadržaných.


Očakáva sa, že výkonnosť španielskej ekonomiky tento rok klesne o približne dve percentá, zatiaľ čo nezamestnanosť vzrástla na takmer 25 percent. Nespokojnosť verejnosti vyvolávajú škrty sociálnych výdavkov, zmrazenie miezd štátnych zamestnancov a zvyšovanie daní. Návrh budúcoročného rozpočtu počíta aj so štvorpercentným zredukovaním výdavkov pre španielsku kráľovskú rodinu.

Témy: Madrid Polícia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok