Z online sveta do lavíc. Tieto školy v pondelok otvoria

TA3 TASR
26.2.2021 15:27

Niektorí žiaci sa v pondelok presunú z online prostredia na prezenčnú výučbu. Pozrite sa, v ktorých mestách avizujú otvorenie škôl.

Z online sveta do lavíc. Tieto školy v pondelok otvoria
TASR/Milan Kapusta

Študenti končiacich ročníkov

Na stredných školách, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, sa od pondelka 1. marca obnoví prezenčné vyučovanie pre žiakov končiacich ročníkov. Na základe COVID automatu sa do školských lavíc nevrátia iba končiaci stredoškoláci v okrese Rožňava, keďže tento okres je naďalej v čiernej farbe. Informoval o tom Úrad KSK.

Obnovenie prezenčnej formy štúdia odporučili podľa kraja aj jednotlivé regionálne úrady verejného zdravotníctva. Rozhodnutie sa týka približne 5300 žiakov, ostatní sa budú naďalej vzdelávať dištančnou formou. "Podľa aktuálnych informácií z ministerstva školstva a zdravotníctva síce školy musíme otvoriť, no toto riešenie nepovažujeme za vhodné. Uvažuje sa o tvrdom lockdowne, máme preplnené nemocnice a žiadame o pomoc zdravotníkov zo zahraničia. Navyše, v Košickom kraji sa chce do škôl vrátiť len zhruba polovica končiacich stredoškolákov, ostatní preferujú dištančné vzdelávanie. Aj napriek týmto okolnostiam rešpektujeme pokyny ministerstva školstva SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Podmienkou nástupu študentov aj učiteľov preto bude negatívny test na koronavírus a ranný filter," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Situáciu v súvislosti s nástupom do škôl bude kraj monitorovať a v prípade potreby operatívne prijímať ďalšie opatrenia.

KSK ako zriaďovateľ 63 stredných škôl realizoval tento týždeň prieskum, koľko žiakov má záujem obnoviť prezenčné vyučovanie za daných podmienok. Z údajov vyplynulo, že do školy sa chce vrátiť 2600 žiakov končiacich ročníkov, čo predstavuje takmer 50 percent. Pri obnovení prezenčného vyučovania budú v krajských stredných školách platiť prísne hygienicko-epidemické opatrenia. Čo sa týka otvorenia školských internátov, KSK zatiaľ 1. marca prevádzku internátov neobnoví. Stredné školy budú tiež zisťovať záujem žiakov aj učiteľov o stravovanie a podľa toho prispôsobia aj otváranie jedální.

Prebieha očkovanie učiteľov

V súčasnosti prebieha očkovanie učiteľov, z celkového počtu takmer 2500 dostalo prvú dávku viac ako tisíc z nich. K 3. marcu by malo byť prvou dávkou zaočkovaných takmer 1130 učiteľov. K tomuto navýšeniu by malo prispieť aj spustenie veľkokapacitného očkovacieho centra, ktoré KSK spustí v sobotu v priestoroch Strednej odbornej školy na Ostrovského ulici v Košiciach. V pilotnej fáze bude očkovať učiteľov do 55 rokov.

Po jarných prázdninách od 1. marca naďalej ostáva v platnosti prázdninový cestovný poriadok prímestskej autobusovej dopravy v Košickom aj Prešovskom kraji. Keďže však do škôl nastúpia študenti končiacich ročníkov stredných škôl a žiaci prvého stupňa základných škôl, režim doplnia posilové spoje. Vylúčené nie sú ďalšie úpravy spojov, a to v závislosti od epidemiologickej situácie i požiadaviek riaditeľov škôl.

Návrat hlási aj Zemplín

Návrat predškolákov do materských škôl a žiakov prvého stupňa základných škôl avizujú od pondelka všetky mestá na Zemplíne. Výnimkou sú Michalovce, kde sa s prezenčnou výučbou začne v utorok. Viaceré samosprávy preto počas víkendu otvoria svoje odberové miesta.

Ako uviedla vedúca odboru komunikácie, marketingu a kultúry mestského úradu v Michalovciach Iveta Palečková, o otvorení školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta rozhodol v piatok krízový štáb mesta. "Ak sa nerozhodne na úrovni štátu inak, krízový štáb mesta rozhodol od utorka otvoriť vyučovanie na prvom stupni materských škôl a všetky materské školy," priblížila s tým, že jednodňový posun v začiatku prevádzky škôl je spôsobený potrebou predchádzajúcej prípravy.

S dňovým posunom sa začne prezenčná výučba aj na ZŠ na Ulici Dargovských hrdinov v Humennom. "Škola má do 1. marca regionálnymi hygienikmi nariadené karanténne opatrenia," vysvetlila Veronika Lattová z tlačového referátu humenského mestského úradu. Dištančné vzdelávanie žiakov prvého stupňa má od pondelka 1. marca nariadené aj ZŠ Lúčna vo Vranove nad Topľou. Ako informovala samospráva na svojej internetovej stránke, ostatné ZŠ a tiež materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta obnovia svoju prevádzku v pondelok.

Na východnom Slovensku v Prešovskom a Košickom kraji sú počas aktuálneho týždňa jarné prázdniny. Od pondelka 1. marca sa začínajú na západnom Slovensku v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Žiaci môžu počas jarných prázdnin navštevovať dobrovoľné jarné školy.

Kremnica otvára napriek čiernej farbe

Mesto Kremnica od pondelka obnoví prezenčné vyučovanie na prvom stupni základných škôl, v materských školách i základných umeleckých školách. Podľa platného COVID automatu sa mesto nachádza v čiernom okrese Žiar nad Hronom, podľa primátora Alexandra Ferenčíka je však situácia v kremnickej časti okresu dobrá.

„Chorobnosť v kremnickej časti okresu má dobrý vývoj,“ vysvetlil Ferenčík s tým, že ak by mesto bolo samostatným okresom, možno by nebolo zaradené v čiernej farbe COVID automatu. Ako dodal, skríningové testovanie v uplynulých týždňoch preukázalo pozitivitu na úrovni 0,4 až 0,6 percenta. Situáciu v regióne bude mesto v spolupráci s regionálnym úradom verejného zdravotníctva vyhodnocovať každý týždeň.

Rozhodla sa aj Moldava nad Bodvou

Mesto Moldava nad Bodvou od pondelka otvorí materské školy, základnú školu aj základnú umeleckú školu vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Informuje o tom na svojej webovej stránke s tým, že spustenie prezenčnej výučby umožňuje súčasná epidemiologická situácia. „Na základe usmernení ministerstva školstva a regionálneho úradu verejného zdravotníctva a uznesení príslušných orgánov vydali primátor mesta a riaditelia ZŠ rozhodnutia o spustení prezenčnej výučby v MŠ a v ZŠ na prvom stupni vrátane ZUŠ pre deti prvého stupňa ZŠ,“ uvádza radnica.

Pripomína, že podmienkou účasti dieťaťa na prezenčnej výučbe je testovanie aspoň jedného z rodičov, test na ochorenie COVID-19 platí jeden týždeň. Deti a žiaci sa testovať nemusia. Spresnené inštrukcie k organizácii nástupu do škôl sú zverejnené na webových stránkach alebo sociálnych sieťach jednotlivých škôl.

„Vyučovanie žiakov druhého stupňa ZŠ, stredných škôl a dospelých v individuálnej forme výučby a skupinová forma výučby sa podľa podmienok školy realizujú dištančne,“ uvádza sa v rozhodnutí primátora Slavomíra Borovského, ktoré vydal vo štvrtok.

Turčianske Teplice pokračujú vo výučbe

Mesto Turčianske Teplice ponechá i v budúcom týždni otvorené materské školy, prvý stupeň základných škôl a posledné ročníky gymnázia. Dohodlo sa tak s jednotlivými riaditeľkami na základe aktuálnej epidemiologickej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 v jednotlivých zariadeniach. Informoval o tom primátor Igor Hus.

V prevádzke zostane od budúceho týždňa i základná umelecká škola v individuálnom štúdiu a školské kluby detí. Nástup detí do škôl je podmienený čestným vyhlásením a negatívnym výsledkom z testovania jedného z rodičov nie starším ako sedem dní. Akékoľvek zmeny situácie budú riaditelia škôl riešiť bezodkladne a komunikovať ich s rodičmi detí a žiakov. "Ak sa náhodou v niektorej triede zhorší situácia, zavrieme triedu, nie školu. Samozrejme, že budeme sledovať regionálnu aj celoslovenskú epidemiologickú situáciu a podľa nej prispôsobíme prevádzku škôl," dodal Hus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok