Zatváranie škôl i obmedzenie pohybu. Babiš chce predĺžiť núdzový stav

TA3 TASR
25.2.2021 23:33

Česká vláda bude musieť podľa premiéra Andreja Babiša na tri týždne radikálne obmedziť pohyb obyvateľstva. Zakázať by sa mal pohyb medzi okresmi. Zatvoriť by sa mali aj školy a škôlky. Povedal to po štvrtkovom rokovaní vlády.

Zatváranie škôl i obmedzenie pohybu. Babiš chce predĺžiť núdzový stav
TASR/AP (ilu)

Podľa Babiša je k tomu potrebné predĺžiť núdzový stav. Povedal, že o podpore bude v piatok ráno pred schôdzou Poslaneckej snemovne rokovať s opozíciou. "Najpodstatnejšie opatrenie, o ktorom sme rokovali, je zákaz pohybu medzi okresmi," spresnil premiér. Výnimkou budú napríklad cesty za prácou či k lekárovi. Počíta sa tiež s uzavretím škôl a škôlok. Otvorené budú podľa Babiša len pre zdravotnícky personál.

"Na tri týždne musíme radikálne obmedziť pohyb obyvateľstva, mutácie sú agresívnejšie," povedal Babiš s tým, že na jednotkách intenzívnej starostlivosti končia aj mladšie ročníky.

Medzi ďalšie sprísnené opatrenia budú patriť zatvorenie ďalších obchodov a zavedenie povinného testovania a nosenia rúšok vo firmách. Český minister zdravotníctva Jan Blatný po rokovaní oznámil, že po kontakte s nakazeným človekom alebo po preukázaní nákazy budú musieť ísť ľudia do karantény alebo izolácie na 14 dní. Doteraz to bolo 10 dní. Dodal, že vláda rokuje s Nemeckom a Poľskom o pomoci s pacientmi s ochorením COVID-19.

Opatrenia sa potom podľa Blatného zavedú najpravdepodobnejšie od pondelka 1. marca. Definitívne opatrenia ale oznámi kabinet až piatok po tom, čo rozhodne Snemovňa o predĺžení núdzového stavu. Tá ho naposledy predĺžiť odmietla, vláda ho nakoniec vyhlásila na základe žiadosti hajtmanov. Vystriedať ho mal po dohode kabinetu s opozíciou teraz pandemický zákon, a to najneskôr 28. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok