Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový katalyzátor prevedie bežný plastový odpad na palivá a vosk

Nový katalyzátor prevedie bežný plastový odpad na palivá a vosk
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sú plasty v našom každodennom živote užitočné, ťažko sa recyklujú a tak väčšina plastových produktov končí na skládkach alebo životné prostredie. Japonskí vedci teraz vyvinuli nový katalyzátor na recykláciu bežného plastového odpadu na užitočné výrobky, ako sú palivá a vosk.

Je známe, že plasty sú mimoriadne odolné voči chemickým reakciám. Vďaka tomu sa skvele hodia na výrobu fliaš a nádob na chemikálie, no naopak je ťažké ich rozložiť, keď ich treba zlikvidovať. Napríklad procesy tepelnej recyklácie si vyžadujú teploty medzi 300 až 900 stupňov Celzia, čo sa zjavne odrazí na veľkej spotrebe energie.

V novej štúdii sa teda vedci z univerzít v Tohoku a v Osake rozhodli vynájsť nový katalyzátor, ktorý by mohol rozkladať plasty pri nižších teplotách. Tím zistil, že najefektívnejšie fungovala kombinácia ruténia a oxidu ceričitého a vytvoril katalyzátor schopný recyklovať polyolefínové plasty už pri teplotách 200 stupňov Celzia.

Ukázalo sa, že nový prístup fungoval ako efektívny a opakovane použiteľný heterogénny katalyzátor, ktorý vykazuje oveľa vyššiu aktivitu ako iné katalyzátory na báze kovov a funguje aj za miernych reakčných podmienok. V ďalšom procese by sa bežný plastový odpad mohol dať vo vysokých výťažkoch transformovať na cenné chemikálie.

Vedci pritom tvrdia, že dokázali premeniť asi 92 percent plastového odpadu na užitočné materiály. Až 77 percent z neho sa stalo kvapalným palivom, zatiaľ čo 15 percent tvoril vosk. To by malo pomôcť, aby z recyklácie plastov stala životaschopná perspektíva.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).