Pohreb Ľubomíra Petráka: Príhovor prezidentky prečítal Jarjabek

TA3 TASR
25.2.2021 14:16

Rodina a verejnosť sa naposledy rozlúčili so zosnulým poslancom národnej rady Ľubomírom Petrákom, ktorý zomrel v sobotu vo veku 59 rokov. Na poslednú rozlúčku do Hurbanovej Vsi prišli mnohí politickí kolegovia.

Posledná rozlúčka sa začala o 14:00 hod. na cintoríne v obci Hurbanova Ves, kde Petrák pôsobil zároveň aj ako starosta.

Smútiacej rodine a prítomným sa prihovorila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Jej vyjadrenie prečítal Petrákov priateľ a poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD). Príhovor mali tiež predseda Smeru-SD Robert Fico a šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Na Petráka spomínali ako na priateľa a kolegu, ale aj ako na odborníka, ktorého si vážili pre jeho slušnosť, korektnosť či ochotu hľadať kompromisy.

Pre účasť na poslednej rozlúčke sa vyžadoval negatívny výsledok RT-PCR testu alebo antigénového testu na ochorenie Covid-19 nie starší ako 12 hodín. Vzhľadom na súčasné opatrenia rodina požiadala taktiež o výnimku, aby sa na cintorín mohlo prísť rozlúčiť s poslancom viac ľudí ako je bežne stanovené.

Takto si na Petráka spomínali politici

"Ako politickí oponenti sme sa vždy vedeli navzájom podpichovať, vedeli sme trochu do seba 'vyrývať', ale vždy to bolo s nadhľadom, úsmevom, bez nenávisti," uviedol cez víkend minister školstva Branislav Gröhling, vyzdvihujúci Petrákov odborný prehľad v oblasti školstva. Ako skonštatovala po správe o úmrtí predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová, aj napriek tomu, že mali na niektoré otázky odlišné názory, Petráka vnímala ako človeka kultivovaného dialógu, ktorý vedel preukázať rešpekt aj kolegom v opozícii.

Rodine kondolovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Vo svojom stanovisku uviedla, že Petrák si získal rešpekt oponentov, a že si vždy vážila jeho korektný prístup a vystupovanie.

Správa o jeho úmrtí zasiahla nielen politických konkurentov, ale aj straníckych kolegov. Ako pracovitého a poctivého človeka a vzorného otca rodiny ho opísal bývalý minister práce Ján Richter. Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica každý, kto bližšie poznal Ľubomíra Petráka, musí za ním smútiť. Pripomenul, že v Petrákovom odchode stráca človeka, ktorý bol 30 rokov jeho nielen politickým kolegom, ale aj osobným priateľom. "Ľubo, odpočívaj v pokoji," odkázal Fico.

Petrák sa stal poslancom národnej rady za stranu Smer po voľbách v roku 2010. V minulom volebnom období bol šéfom školského výboru, v súčasnosti zastával funkciu podpredsedu výboru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok