Proti Tuskovej vláde vo Varšave demonštrovalo 100-tisíc ľudí

SITA, TASR
29.9.2012 18:30

V centre hlavného mesta Poľska sa v sobotu uskutočnila jedna z najmasovejších demonštrácií v novodobej histórii krajiny. Proti vláde pod vedením premiéra Donalda Tuska protestovalo vo Varšave podľa odhadov miestnych médií až 100-tisíc ľudí.

Proti Tuskovej vláde vo Varšave demonštrovalo 100-tisíc ľudí
SITA

Tisícky Poliakov sa dnes zišli vo Varšave, aby vyjadrili svoj hnev nad zvýšením vekovej hranice pre odchod do dôchodku a ďalšími vládnymi reformami. Agentúra DPA informovala, že na zhromaždení sa zúčastnilo viac ako 100.000 ľudí. Demonštráciu zorganizovala konzervatívno-nacionalistická strana Právo a spravodlivosť, odborové hnutie Solidarita a ďalšie organizácie.

Podľa agentúry AP je protest vyjadrením úzkosti mnohých Poliakov, ktorí nesúhlasia s neustálym okresávaním sociálnej záchrannej siete. Viacerými reformami v prospech voľného trhu sa vláda snaží znížiť štátny dlh. Mnohí z demonštrantov patria ku konzervatívnym katolíkom, ktorým sa nepáči sekularizácia krajiny.

Tá sa šíri úmerne rastúcemu bohatstvu Poľska a jeho približovaniu sa Západu. Prekáža im aj stiahnutie katolíckej televízie TV Trwam z voľného digitálneho vysielania, ku ktorému došlo pre netransparentné financovanie stanice.
Hlavným zdrojom hnevu demonštrantov je nový zákon vlády reformného premiéra Donalda Tuska, ktorý má postupne zvýšiť vek odchodu do dôchodku na 67 rokov pre všetkých občanov Poľska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok