Účelová a nerieši problémy. Žiadajú stiahnuť novelu o vysokých školách

TA3 TASR
24.2.2021 16:31

Rada vysokých škôl (RVŠ) zásadne nesúhlasí s návrhom novely zákona o vysokých školách, odmieta ho a žiada ministerstvo školstva, aby ho stiahol. Vyplýva to z uznesenia RVŠ, ktoré prijala na zasadnutí, kde pracovný návrh novely zákona o vysokých školách prerokovala.

Účelová a nerieši problémy. Žiadajú stiahnuť novelu o vysokých školách
TASR/Henrich Mišovič (ilu)

Nekoncepčný návrh

Podľa RVŠ je návrh novely zákona nekoncepčný a účelový, navrhované ustanovenia neriešia skutočné problémy vysokých škôl. Ako informovala tlačová tajomníčka RVŠ Lucia Sebechlebská, prehlbuje sa aj obmedzenie autonómie vysokých škôl, pričom už súčasný stav zákona ju podľa nezávislých medzinárodných auditov nadmerne obmedzuje. RVŠ tvrdí, že návrh novely zákona bol vypracovaný bez spolupráce s vysokými školami a ich reprezentáciami.

"Prakticky likviduje akademickú samosprávu na vysokých školách a ich fakultách, ktorá je základným pilierom slobodného vzdelávania a tvorivej činnosti na vysokých školách v demokratickej spoločnosti," tvrdí RVŠ vo svojom stanovisku. Rada ako najvyšší samosprávny orgán vysokých škôl dôrazne žiada ministerstvo vypracovať legislatívne návrhy v oblasti vysokého školstva v spolupráci so všetkými reprezentáciami vysokých škôl v zmysle zákona o vysokých školách a v súlade s programovým vyhlásením vlády. V prípade nerešpektovania našich požiadaviek RVŠ vyzve vysoké školy k vyhláseniu štrajkovej pohotovosti.

Ministerstvo sa tým bude zaoberať

Návrh novely zákona o vysokých školách je vyjadrením pretrvávajúcej nedôvery vo vysoké školy a snahy o ich ovládnutie a podriadenie štátu. Slovenská rektorská konferencia (SRK) to uviedla po stretnutí s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) a štátnym tajomníkom Ľudovítom Paulisom v Bratislave. S navrhovanou legislatívou "principiálne nesúhlasia" a žiadajú rezort školstva, aby ju nezaradil do legislatívneho procesu.

Ministerstvo školstva uviedlo, že poskytlo ešte pred rokovaním predstaviteľom SRK návrh materiálu v predstihu. Odbor komunikácie rezortu školstva pripomenul, že minister školstva aj štátny tajomník rezortu školstva Ľudovít Paulis na rokovaní SRK a následne aj RVŠ predstavili základné atribúty a dôvody novelizácie a vyzvali reprezentácie na odbornú a vecnú diskusiu o predloženom návrhu, najmä o konkrétnych ustanoveniach.

"Na rokovaniach zazneli viaceré všeobecné, ale aj niektoré konkrétne návrhy, ktorými sa bude ministerstvo školstva zaoberať a budú predmetom diskusie a vyhodnocovania," uviedol odbor komunikácie.  Rezort školstva verí, že reprezentácie vysokých škôl pristúpia k diskusii zodpovedne, vecne a odborne, tak aby bol naplnený spoločný cieľ zvyšovania kvality vysokých škôl a vysokoškolského prostredia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok