Neveďalová je jednou zo štvorice podpredsedov Európskej socialistickej strany

TASR
29.9.2012 16:07

Slovenskú europoslankyňu Katarínu Neveďalovú dnes na kongrese Európskej socialistickej strany (PES) v Bruseli zvolili za jednu z jej štyroch podpredsedov.

Neveďalová je jednou zo štvorice podpredsedov Európskej socialistickej strany
SITA

Európski socialisti sa podľa jej slov chystajú na víťazstvo v eurovoľbách v roku 2014, pričom ona bude mať v rámci volebného programu na starosti spoluprácu s mladými ľuďmi.

"Po troch rokoch to bol kongres volebný, kde sme potvrdili vo funkcii dočasného predsedu Sergeja Staniševa, ktorý bude na nasledovné tri roky viesť európskych socialistov. Ďalšia zmena, ktorú tento kongres priniesol, bolo vytvorenie štyroch pozícií podpredsedov, kde ja som bola zvolená ako jedna z nich," uviedla po skončení kongresu Neveďalová, v rozhovore pre TASR.

Ďalšími troma podpredsedami PES sú delegáti z Francúzska, Spojeného kráľovstva a Španielska, takže Neveďalová s predsedom Staniševom vytvárajú potrebnú rovnováhu medzi starými a novými členskými krajinami EÚ.


Podľa novej podpredsedníčky PES doteraz takéto politické funkcie v paneurópskej strane socialistov neexistovali. Cieľom tejto vnútrostraníckej reformy v rámci európskeho ľavicového hnutia je snaha čo najlepšie sa pripraviť na európske voľby v roku 2014. Štvorica podpredsedov, ktorí budú pracovať na konkrétnych úlohách, má lídrovi PES pomôcť s politickou "ofenzívou" na európskych voličov. Slovenská europoslankyňa uviedla, že PES sa ako prvá celoeurópska strana snaží vytvoriť spoločného kandidáta do volieb v roku 2014 demokratickým procesom. To znamená, že každá jedna z 33 členských strán v PES môže nominovať osobu, ktorá by bola vhodným kandidátom na post predsedu Európskej komisie (EK).


Podľa Neveďalovej je v hre viacero "silných" mien, ale snahou je nájsť výrazného kandidáta, ktorý povedie európsku ľavicu a sociálnych demokratov do eurovolieb v roku 2014. Podľa nej je zatiaľ predčasné hovoriť o konkrétnych menách, keďže stranícke centrály až na budúci rok budú nominovať jednotlivých kandidátov.


"Ide o známe mená. Nemalo by zmysel ísť do volieb bez silných kandidátov," povedala nová podpredsedníčka PES.


Podľa kuloárnych informácií, ktoré Neveďalová odmietla potvrdiť, je najnádejnejším kandidátom socialistov na post predsedu EK terajší predseda europarlamentu Martin Schulz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok