Ficovi poslal drsný odkaz dekan Právnickej fakulty

TA3 TASR
24.2.2021 14:37

Právnická fakulta (PraF) Univerzity Komenského (UK) v Bratislave sa ohradila voči tvrdeniam predsedu Smeru-SD Roberta Fica v súvislosti so spochybňovaním referendovej otázky o predčasných voľbách.

Ficovi poslal drsný odkaz dekan Právnickej fakulty
TASR/Martin Baumann

Dekan fakulty Eduard Burda deklaroval, že Právnická fakulta plne stojí za akademickým právom Vincenta Bujňáka, ako každého člena akademickej obce, slobodne šíriť svoje vedecké závery. Zdôraznil, že akademické práva a slobody vrátane práva na nezávislú samosprávu musia byť zachované. Jeho stanovisko TASR poskytla hovorkyňa univerzity Lenka Miller.

Burda tvrdí, že fakulta si dlhodobo zakladá na svojej apolitickosti a zvyšovaní právneho povedomia laickej verejnosti sprostredkovaním poznatkov právnej vedy. Preto podľa neho spracovávajú oficiálne právne analýzy fakulty a podporujú členov akademickej obce verejne šíriť právnu osvetu. Podotkol, že vyjadrenie Bujňáka o rozpore referenda o predčasných parlamentných voľbách so základnými právami (poslancov) síce nie je výsledkom oficiálnej právnej analýzy fakulty a sám nemá na tému ustálený právny názor, "ale pokiaľ sa k takejto ústavnoprávnej otázke vyjadrí právny vedec kvalít Dr. Bujňáka, beriem ním prezentovaný názor veľmi vážne".

Zároveň namietal novelu vysokoškolského zákona z dielne ministerstva školstva. V prípade, že by bola schválená táto novela "politizujúca kreáciu akademických orgánov verejných vysokých škôl, nebojácni ľudia ako Dr. Bujňák sa budú musieť báť o prácu pri každých parlamentných voľbách".

Fico by mal byť sebakritický

Dekan reagoval aj na vyjadrenia Fica k nominácii Daniela Lipšica ako kandidáta na post špeciálneho prokurátora zo strany fakulty. Za návrhom si stojí. "Považujeme ho za najvhodnejšiu osobu na funkciu špeciálneho prokurátora v danom čase a v danej situácii vrátane jeho schopnosti presvedčiť verejnosť, že to na Slovensku s bojom proti zločinu myslíme vážne," uviedol. Šéfovi Smeru-SD odporučil sebakriticky sa zamyslieť, prečo k takémuto záveru po ôsmich rokoch jeho vládnutia dospeli.

Fico na utorkovej tlačovej konferencii kritizoval vyjadrenia právnika z Právnickej fakulty Univerzity Komenského k referendu za predčasné voľby. Najmä to, že by šlo o zásah do práva poslanca vykonávať mandát štyri roky. Podľa Fica by sa tým vylučovali predčasné voľby ako také. Pripomenul, že už v minulosti podobné referendum bolo a nik ho nenamietal. Takéto vyjadrenie z univerzity ho podľa vlastných slov neprekvapilo aj vzhľadom na odôvodnenie nominácie Lipšica za špeciálneho prokurátora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok