Remišová navrhne, aby sa Astrou Zenecou očkovali aj starší

TA3 TASR
24.2.2021 09:32

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) navrhne ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu (OĽANO) zmenu v očkovacej stratégii. Vakcínou AstraZeneca by sa podľa nej mohli očkovať aj ľudia nad 55 rokov.

Remišová navrhne, aby sa Astrou Zenecou očkovali aj starší
TASR/Jaroslav Novák

Odvolávajúc sa na vedecké štúdie upozornila tiež na vyššiu účinnosť druhej dávky, ak ju pacienti dostanú s väčším odstupom. Informovala o tom pred stredajším rokovaním vlády.

"Mali by sme zaočkovať starších pacientov, a to dokonca aj pred kritickou infraštruktúrou," zdôraznila Remišová. Poukázala pritom na počty starších pacientov v nemocniciach a vážnu epidemickú situáciu.

Očkovacia stratégia má rezervy

V súvislosti s vakcínou Sputnik V si nemyslí, že by Slovensko malo byť testovacou krajinou. Opäť zdôraznila potrebu riadnej registrácie očkovacích látok. Existujú podľa nej ešte rezervy v aktuálnej očkovacej stratégii tak, aby sa zvýšil počet zaočkovaných.

V strane Za ľudí sú podľa nej rôzne názory na potrebu odvolania ministra Krajčího. "Nám ide o to, aby sa zlepšil manažment pandémie," podotkla Remišová. Zdôraznila potrebu poctivého trasovania a zvýšenia kapacity PCR testov.

"V súčasnosti oceňujem krok premiéra Igora Matoviča (OĽANO), ktorý si zavolal vedcov, a to aj tých, ktorí sú dlhodobo kritickí voči vláde," skonštatovala. Verí, že núdzový stav v parlamente prejde.

Aplikácia eRúško je podľa Remišovej po technickej stránke hotová a pripravená pre hygienikov. Dodala však, že ide len o jeden z doplnkových nástrojov v boji proti pandémii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok