Smutný míľnik. V USA zomrelo na vírus už vyše pol milióna ľudí

TA3 TASR
23.2.2021 07:38

Emotívny americký prezident Joe Biden označil v pondelok smutný míľnik vyše 500.000 mŕtvych na ochorenie COVID-19 v USA za "srdcervúci" a vyzval krajinu, aby sa zjednotila v boji proti pandémii.

500 sviečok za obete

"Viem, aké to je," povedal Biden v televíznom príhovore k Američanom. Prezident tým myslel tragédie v minulosti svojej vlastnej rodiny, uviedla tlačová agentúra AFP. "Žiadam všetkých Američanov, aby pamätali na tých, ktorých sme stratili, a na tých, ktorí tu po nich zostali," uviedol Biden. "Takisto žiadam všetkých, aby sa stále správali obozretne, aby zachovávali sociálny odstup, nosili rúška, dali sa zaočkovať," apeloval.

Biden spolu so svojou manželkou Jill, viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a jej manželom Dougom Emhoffom potom stáli pred Bielym domom a minútou ticha si uctili zosnulých pri 500 sviečkach, ktoré predstavovali obrovský počet obetí pandémie.

Biden: Ako národ musíme bojovať

Kapela amerických námorných síl zahrala skladbu "Amazing Grace", ktorá tradične zaznieva na pietnych aktoch. V pondelok už skôr boli na pol žrde spustené vlajky nad Bielym domom a na federálnych budovách v celej krajine, aj na veľvyslanectvách po celom svete. Spojené štáty majú najvyšší počet úmrtí na koronavírus na svete.

Biden vyzval Američanov, aby smútili a pamätali na tých, čo zomreli, ale aby si zároveň zachovali odhodlanie. "Ako národ nemôžeme a nesmieme dovoliť, aby to pokračovalo," vyhlásil prezident. "Musíme skoncovať s politikou a dezinformáciami, ktoré rozdeľujú rodiny, komunity. Musíme bojovať spoločne ako jeden národ, ako Spojené štáty americké," zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok