MZV kúpilo detektory kovov za 46-tisíc eur

SITA
29.9.2012 08:57

Rezort diplomacie nakúpil detektory kovov za 46-tisíc eur, chce nimi vybaviť niekoľko našich zastupiteľských úradov, ktoré vybavujú žiadosti cudzincov o víza.

MZV kúpilo detektory kovov za 46-tisíc eur
SITA

Oznámenie o výsledku verejného obstarávania, ktoré spustilo ešte predchádzajúce vedenie ministerstva, zverejnil rezort diplomacie vo Vestníku verejného obstarávania.

Slovensko sa vstupom do EÚ podľa Renáty Goldírovej z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí zaviazalo prevziať a uplatňovať celé Schengenské acquis. "Jeho súčasťou je aj Katalóg pre korektné uplatňovanie Schengenského acquis a osvedčenej praxe v oblasti udeľovania víz a ten v časti bezpečnostné kontroly hovorí o vybavení, ktoré umožní výkon bezpečnostných kontrol žiadateľov o víza a ich osobných vecí, teda o detektoroch kovov," vysvetlila ešte v júli Goldírová. V rámci plnenia schengenských povinností je tak podľa nej potrebné zabezpečiť ešte 16 zastupiteľských úradov v EÚ, aj mimo nej, detektormi kovov. Ide o krajiny, kde sa po vykonanom prieskume zistilo, že detektory nie sú na tamojšom trhu dostupné alebo že ich cena je výrazne vyššia a zabezpečenie z ústredia ministerstva bude úspornejšie.

Počet našich vízových pracovísk, ktoré prijímajú a vybavujú žiadosti o víza a sú poverené aj spracúvaním pobytovej agendy, sa podľa Goldírovej vlani znížil z 22 zastupiteľských úradov v rámci schengenského priestoru na sedem. "Inými slovami, prevažnú väčšinu spomínaných úradov tak nie je nutné vybaviť detektormi kovov," uzavrela. Desať statických a šesť prenosných detektorov dodá firma Pyra, spol. s.r.o. Rezort diplomacie uzavrel so spoločnosťou rámcovú dohodu na 18 mesiacov s možnosťou predĺženia maximálne do vyčerpania finančného limitu 65-tisíc eur bez DPH.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok