Prezidentka sa poďakovala Rakúsku za zdravotníkov

TA3 TASR
18.2.2021 14:48

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo videotelefonáte poďakovala rakúskemu prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi za rýchlu pomoc, ktorú Rakúsko prisľúbilo Slovensku v boji proti pandémii. Rakúska armáda poskytne Slovensku na lepšie zvládanie pandémie viacero lekárov i ošetrovateľov.

Prezidentka sa poďakovala Rakúsku za zdravotníkov
TASR/Martin Baumann

Rakúsko tak zareagovalo po tom, čo slovenská vláda v stredu schválila žiadosť ministerstva zdravotníctva o aktiváciu mechanizmu civilnej ochrany EÚ z dôvodu zhoršujúcej sa pandemickej situácie. Počíta sa s príchodom celkovo desiatich lekárov a 25 sestier zo zahraničia. Slovensku ponúklo pomoc i Poľsko.

Zdravotníci by mali poskytovať starostlivosť pacientom s ochorením COVID-19 na lôžkach oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny alebo jednotiek intenzívnej starostlivosti. V prípade zhoršenia situácie ministerstvo očakáva zvýšenie počtu zahraničných zdravotníkov. Čaputová a Van der Bellen sa v rozhovore zhodli v otázke zaistenia dostupnosti očkovacích látok a navýšenia výrobných kapacít v rámci EÚ.

Kancelária rakúskeho prezidenta priblížila, že počas telefonátu hovorili aj o klimatickej kríze. Boj proti nej je podľa oboch naliehavou záležitosťou. "Som si istý, že opätovné naštartovanie hospodárstva v EÚ sa musí diať udržateľným spôsobom," zdôraznil Van der Bellen. Privítal i znovupripojenie USA k parížskej klimatickej dohode a apeloval, že EÚ musí pri dosahovaní cieľov dohody z roku 2015 stáť na popredných priečkach.

Čaputová a Van der Bellen sa v rozhovore zhodli v otázke zaistenia dostupnosti očkovacích látok a navýšenia výrobných kapacít v rámci EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok