Jeho život môže byť ohrozený. Európsky súd žiada prepustenie Navaľného

TA3 TASR
17.2.2021 16:29

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj uviedol, že Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) Rusku nariadil, aby ho okamžite prepustilo z väzenia z dôvodu možného ohrozenia jeho života. Navaľnyj na svojom blogu zverejnil kópiu rozhodnutia súdu, podľa ktorého "má byť s okamžitou platnosťou prepustený". ESĽP potvrdil toto rozhodnutie, ktoré má byť čoskoro zverejnené.

Jeho život môže byť ohrozený. Európsky súd žiada prepustenie Navaľného
TASR/AP

Navaľnyj, najvýznamnejší domáci kritik ruského prezidenta Vladimira Putina, sa 17. januára po liečení z otravy vrátil z Nemecka do Ruska. Okamžite po prílete ho zadržali a následne umiestnili do väzby. Neskôr 2. februára mu súd zmenil triapolročný podmienečný trest v kauze Yves Rocher na nepodmienečný.

Navaľnyj by tak mal vo väzení stráviť dva roky a osem mesiacov po odpočítaní času stráveného v domácom väzení počas vyšetrovania kauzy. Zadržanie a odsúdenie Navaľného podnietili v Rusku vlnu protestov. Použitie sily pri potlačení úradmi nepovolených masových zhromaždení na jeho podporu vyvolalo aj rázne odsúdenie zo strany Západu a úvahy o uvalení sankcií voči Moskve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok