Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne sa nevzdá poslaneckého mandátu

SITA
28.9.2012 15:59

Poslanec Národnej rady SR a generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Dušan Muňko sa napokon rozhodol ponechať si poslanecký mandát. Svoj postoj odôvodňuje tým, že parlament je miestom, kde sa diskutuje o návrhoch zákonov. Preto je presvedčený, že ponechanie si mandátu poslanca je jednoznačne na prospech veci.

Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne sa nevzdá poslaneckého mandátu
SITA

Umožňuje mu to priamo sa podieľať na schvaľovaní predovšetkým sociálnych zákonov, ktoré súvisia s agendou Sociálnej poisťovne. Súčasný výkon funkcie generálneho riaditeľa SP a poslaneckého mandátu nie je v rozpore ani vecne, ani eticky a zákon to umožňuje, informovala Jana Hrabková z komunikačného odboru SP.

Muňko sa však rozhodol vzdať sa príjmu poslanca parlamentu. "Bude ho posielať na konto Detskej fakultnej nemocnice na Kramároch, kde na miestnom oddelení patologických novorodencov a JIS bude financovať nákup siedmich monitorov Gamma XL s centrálnou stanicou a komplexným príslušenstvom v celkovej sume 79 373,31 eur s DPH," uviedla Hrabková. Ako dodala, Muňko začiatkom mesiaca ponechal v poisťovni aj ušlú mzdu 106 tis. eur za nezákonné odvolanie z postu generálneho riaditeľa tejto inštitúcie v roku 2010. Túto sumu mu priznal svojím rozhodnutím Ústavný súd SR.

Muňko pritom začiatkom septembra sľúbil ministrovi práce Jánovi Richterovi, že sa do konca tohto mesiaca vzdá svojho poslaneckého mandátu. "Do konca mesiaca sa s touto otázkou vysporiada, aby sa mohol plne venovať len riadeniu Sociálnej poisťovne," povedal v tom čase Richter. Úlohy, ktoré stoja pred Sociálnou poisťovňou, sú podľa ministra tak náročné, že by nebolo možné súčasne plniť úlohy, ktoré vyplývajú z postavenia poslanca Národnej rady SR a generálneho riaditeľa. Očakáva, že Muňko urobí na pozícii šéfa Sociálnej poisťovne všetko pre to, aby poisťovňa dosahovala minimálne také výsledky hospodárenia, aké vykazovala v poslednom období.

Ústavný súd SR zrušil uznesenie vlády Ivety Radičovej z 27. augusta 2010 o odvolaní Dušana Muňka z pozície šéfa poisťovne. Muňko tak pokračuje vo výkone tejto funkcie, do ktorej bol vymenovaný 21. augusta 2008. Odvolanie Muňka z pozície šéfa poisťovne bývalá vláda odôvodnila tým, že boli závažne porušené zákony v oblasti hospodárenia Sociálnej poisťovne. Ako v auguste 2010 po rokovaní vlády informovala vtedajšia premiérka Iveta Radičová, dôvody na odvolanie Muňka boli také závažné, že sa nimi bude zaoberať Úrad boja proti korupcii. Z nálezu Ústavného súdu SR pritom vyplýva, že rozhodnutie vlády malo obsahovať zákonný dôvod na odvolanie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne, intenzitu porušenia zákonom ustanovených povinností, ktorých sa dopustil generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne, ako aj stručné a jednoznačné odôvodnenie rozhodnutia vlády.

"V rámci postupu, ktorý predchádzal prijatiu namietaného uznesenia vlády, neboli dodržané procesné práva odvolaného generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne," tvrdí ústavný súd. Namietané uznesenie vlády pritom podľa súdu neobsahuje dôvody odvolania generálneho riaditeľa poisťovne, ani neobsahuje odkaz na príslušné ustanovenie zákona o sociálnom poistení identifikujúce dôvod odvolania generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne.

Bývalá vláda Ivety Radičovej po odvolaní Muňka z funkcie šéfa poisťovne vymenovala ako jeho nástupcu Ľuboša Lopatku. Bývalý minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál navrhoval, aby vláda Lopatkovi za výsledky jeho práce na poste šéfa poisťovne priznala odmenu takmer 55,4 tisíca eur. Kabinet Ivety Radičovej však nakoniec o takomto návrhu nerokoval. Bývalá premiérka pritom označila navrhovanú odmenu pre Lopatku za neprimerane vysokú.

Lopatka sa však začiatkom júla tohto roka vzdal svojej funkcie. Dôvodom takéhoto kroku bolo podľa neho to, že mal iný názor v oblasti personálnej politiky v Sociálnej poisťovni. Podľa ministra práce a sociálnych vecí je úplne logické, že Lopatka po svojom nástupe do funkcie odvolával riaditeľov pobočiek Sociálnej poisťovne. "Je záujem, aby sa do funkcie vrátili,“ povedal vtedy Richter. Pre Lopatku by podľa ministra mohlo byť nepríjemné, keby mal do funkcií menovať osoby, ktoré v minulosti odvolal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok