Zaistili tony tabaku. Akcia Čierny panter odhalila výrobňu cigariet

TA3 TASR
16.2.2021 14:39

Finančná správa v rámci akcie Čierny panter odhalila v uplynulom týždni doteraz najväčšiu nelegálnu výrobňu cigariet. Kriminálny úrad finančnej správy pri zásahu v Lučenci, Tomášovciach a aj na západe Slovenska, zaistil okrem dvoch kompletných liniek na výrobu cigariet aj 24,6 milióna kusov cigariet a vyše 44 ton tabaku.

Spolupracovala NAKA i armáda

Možný únik na dani z pridanej hodnoty a spotrebnej dani FS vyčíslila na približne šesť miliónov eur. Informoval o tom na tlačovej konferencii prezident FS Jiří Žežulka. Na akcii, pri ktorej s FS spolupracovala aj Národná kriminálna agentúra, armáda a hasiči zadržali 16 Ukrajincov a dvoch Slovákov, ktorých sudca Okresného súdu v Lučenci zobral do vyšetrovacej väzby. "Za uplynulé dva týždne sme zadržali šesťkrát viac cigariet ako za celý uplynulý rok. Aj tento zásah dokazuje, že dosahujeme stále lepšie výsledky vo vyšetrovacej a operatívnej činnosti," povedal Žežulka.

Akcia Čierny panter nie je podľa Žežulku jediná, ktorá priniesla v posledných týždňoch výsledky. Za posledných 14 dní má FS štyri veľké záchyty nelegálneho dovozu cigariet a tabaku najmä vo Vyšnom Nemeckom a tiež na Orave.

Zásah na Orave aj vo Vyšnom Nemeckom

Vo Vyšnom Nemeckom odhalili v drevených obkladových doskách 844.000 kusov cigariet a vyčíslili colný dlh na 140.000 eur. Na rovnakom hraničnom prechode odhalili colníci 609.000 kusov cigariet ukrytých v drevených hranoloch a ďalších 694.000 kusov cigariet našli v dutinách nákladového priestoru chladiarenského kamióna. Spolu sa v týchto dvoch prípadoch vyšplhal colný dlh na 226.000 eur.

Na Orave príslušníci FS zabavili pri kontrole kamióna 14 ton tabakových listov. Únik na spotrebnej dani bol podľa Žežulku milión eur. Dodávka tovaru bola v tomto prípade deklarovaná ako polievkové korenie. Výroba, pašovanie alebo fajčenie nelegálnych cigariet znamená podľa ministra financií Eduarda Hegera podporu zločineckých skupín a ochudobňovanie krajiny a občanov. "Týmito záchytmi sme nielen ochránili štát pred daňovými únikmi, ale aj zdravie občanov," dodal Heger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok