Zomrel Jan Sokol, exminister školstva a signatár Charty 77

TA3 TASR
16.2.2021 13:00

Vo veku 84 rokov zomrel český filozof, vysokoškolský pedagóg a signatár Charty 77 Jan Sokol. V minulosti zastával aj post ministra školstva a kandidoval za českého prezidenta. Informoval o tom český Deník N s odvolaním sa na Knižnicu Václava Havla.

Zomrel Jan Sokol, exminister školstva a signatár Charty 77
TASR/Michal Svitok

Jan Sokol sa narodil v roku 1936 v Prahe a pôvodne sa využil za zlatníka. V 60. rokoch študoval matematiku na Karlovej univerzite. Okrem iného pracoval aj ako hodinár, programátor či výskumný pracovník a popri tom sa venoval aj filozofii. Zaoberal sa najmä tzv. filozofickou antropológiou skúmajúcou človeka a jeho problémy vo svete.

Patril medzi prvých signatárov Charty 77, pohyboval sa v disidentských kruhoch a prispieval do samizdatovej tvorby.

Patril medzi prvých signatárov Charty 77, pohyboval sa v disidentských kruhoch a prispieval do samizdatovej tvorby. Po páde komunistického režimu začal prednášať filozofiu, antropológiu a religionistiku na Karlovej univerzite, kde sa stal v roku 2000 prvým dekanom fakulty humanitných štúdií.

Po nežnej revolúcii vstúpil aj do politiky, keď pôsobil ako poslanec československého Federálneho zhromaždenia. V roku 1998 bol niekoľko mesiacov ministrom školstva vo vláde premiéra Josefa Tošovského. V roku 2003 ho českí sociálni demokrati navrhli za prezidentského kandidáta, porazil ho však neskorší prezident Václav Klaus. Podľa servera iDNES.cz patril Jan Sokol medzi najvýraznejších českých kresťanských intelektuálov. Jeho manželkou bola dcéra medzinárodne uznávaného českého filozofa Jana Patočku, mali spolu tri deti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok