Finančná správa a polícia zabránili podvodu na DPH za 21 miliónov eur

TASR, TA3
28.9.2012 14:00

Finančná správa SR v spolupráci s Policajným zborom SR zabránila podvodu na dani z pridanej hodnoty vo výške zhruba 21 miliónov eur. Na podvode sa podieľali 3 súkromné spoločnosti, ktoré pôsobia na východnom Slovensku. Navzájom vykonávali fiktívne obchody a následne požiadali o nadmerný odpočet DPH.

"Nedošlo k vyplateniu tejto obrovskej sumy peňazí," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave premiér Robert Fico.

Spoločnosti na východnom Slovensku si navzájom fiktívne presúvali rôzne objemy medeného prášku a niklového drôtu. Polícia vzniesla obvinenia proti 6 podnikateľom už počas júna tohto roku a odhalením podvodu zabránila vyplateniu požadovanej sumy. "Je to najväčšia suma, ktorú sa v súvislosti s nadmerným odpočtom podarilo zachrániť," povedal Fico.

Ako ďalej dodal, súčasná miera spolupráce policajných a daňových úradov tu doposiaľ nikdy nebola. Podľa prezidenta PZ Tibora Gašpara sa súčinnosť niektorých zložiek zboru a FS výrazne posilnila a funguje prakticky na dennej báze. Pripravuje sa pritom aj prepojenie informačných databáz oboch organizácií. Tento krok by mal pomôcť pri správe daní, ale aj pri vyšetrovaní trestných činov.

Zpohľadu FS je spolupráca s policajnými zložkami vítaná a podľa jej šéfa Františka Imreczeho sú už výsledky spoločnej jednotky s názvom Daňová kobra signifikantné. "Táto spolupráca bude ešte efektívnejšia v najbližších mesiacoch," povedal dnes na tlačovej konferencii Imrecze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok