Kičura mal štátu spôsobiť miliónové škody, išlo o nákup pomôcok

TA3 TASR
15.2.2021 16:57

Bývalý predseda štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura mal manipulovať tendre na nákup zdravotníckych pomôcok, išlo o respirátory, rúška, ochranné obleky a iné vybavenie.

Kičura mal štátu spôsobiť miliónové škody, išlo o nákup pomôcok
TASR/Ján Krošlák

Kičura je obvinený z machinácie pri verejnom obstarávaní a z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, píše Denník N.  Podľa uznesenia Špecializovaného trestného súdu mal štátu spôsobiť škodu za päť miliónov eur, za tendre na zdravotnícke pomôcky mu hrozí až 15 rokov väzenia.

V kauze zákaziek pre firmu Lacorp za takmer 35 miliónov eur proti Kičurovi vypovedalo viacero svedkov, pravdepodobne ide o jeho bývalých podriadených. Tí potvrdili , že Kičura spolu s jedným zo šéfov odborov na štátnych hmotných rezervách sa angažovali pri podpise zmlúv s Lacorpom.

V uznesení sa však píše, že „touto spoločnosťou ponúkané zdravotnícke pomôcky nespĺňali potrebné špecifikácie a napriek tomu, že zástupca spoločnosti predložil neúplnú, chaotickú a predovšetkým cenovo nevýhodnú ponuku".

Sudca Špecializovaného trestného súdu minulý týždenň vyhovel žiadosti o prepustenie z väzby obvineného bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť, bude tak rozhodovať Najvyšší súd. Kičura je stíhaný za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti, vo väzbe je od 23. apríla 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok