V trvalom eurovale nás bude zastupovať Kažimír, Hudák a Auxt

TASR
28.9.2012 13:00

Guvernérom Slovenska v Rade guvernérov Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) bude minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), rozhodla o tom vláda.

V trvalom eurovale nás bude zastupovať Kažimír, Hudák a Auxt
SITA

Jeho zástupcom v najvyššom orgáne vznikajúceho trvalého eurovalu sa stane štátny tajomník rezortu Vazil Hudák. Vyplýva to z materiálu z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorý dnes schválila vláda.

Inauguračné stretnutie EMS po jeho ratifikácii členmi s viac ako 90 % upísaných akcií je naplánované na 8. októbra. Do 30. septembra musia preto členské štáty, vrátane SR, zaslať menovacie dekréty jednotlivých zástupcov v riadiacich orgánoch mechanizmu. Guvernérom za každú krajinu musí byť pritom člen vlády zodpovedajúci za financie, v prípade Slovenska teda minister financií Peter Kažimír.

Zástupcu guvernéra podľa zákona o EMS vymenúva a odvoláva vláda na návrh ministra financií zo štátnych tajomníkov MF SR.

Okrem obsadenia Rady guvernérov každá krajina menuje svojich zástupcov aj do Správnej rady EMS. Za riaditeľa pôsobiaceho v tomto orgáne navrhol minister financií rovnako štátneho tajomníka Vazila Hudáka, jeho zástupcom bude riaditeľ odboru európskych záležitostí MF SR Róbert Auxt.

"Vymenovaných členov Rady guvernérov a Správnej rady je možné kedykoľvek odvolať. Zástupcovia guvernéra/riaditeľa majú v prípade neprítomnosti guvernéra/riaditeľa plnú moc konať v ich mene," vysvetľuje rezort v predloženom materiáli.

Vznikajúci trvalý euroval bude mať tri základné riadiace orgány - Radu guvernérov, Správnu radu a generálneho riaditeľa. Hlasovacie práva každého člena EMS sa rovnajú počtu akcií, ktoré mu boli pridelené na schválenom základnom imaní mechanizmu. Na Slovenskú republiku pripadá 57.680 akcií, ktoré tvoria 0,824-% podiel na celkovom základnom imaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok