Zorientujte sa v respirátoroch. Tu sú odpovede na hlavné otázky

TA3
15.2.2021 12:36

Môžete ten istý respirátor použiť viackrát? Ako vieme skontrolovať, či je respirátor kvalitný? Aké sú rozdiely medzi FFP2 A KN95? Na najčastejšie otázky o respirátoroch odpovedal Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.

Ochrana pre rôzne typy tváre

Respirátor KN95 je podobný respirátoru triedy FFP2, ale môže sa od neho líšiť tvarom. Respirátory KN95 sú prispôsobené ázijskému typu tváre, takže Európania s nimi môžu mať problém. Tento respirátor vám nemusí správne priliehať a môže byť pre vás menej účinný a efektívny.

"Respirátory KN95 neboli vyskúšané podľa európskych predpisov odporúčame ich nepoužívať ako osobný ochranný prostriedok. Ak majú preskúšanú aspoň zdravotnú nezávadnosť materiálu, tak ich odporúčame používať iba ako rúška na každodenné použitie (čo sú napríklad bežné textilné rúška)," upozorňuje Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR. Vhodnejší je preto v našich podmienkach respirátor FFP2.

Všímajme si označenie

Či môžete ten istý respirátor použiť viackrát, stanovuje priamo výrobca. Mali by ste sa teda riadiť jeho pokynmi. Úrad pre skúšobníctvo vysvetľuje, že "ak je použitie filtračnej tvárovej polmasky ohraničené na jednu pracovnú zmenu, za triedou sa uvedie označenie "NR" (príklad FFP2 NR) a ak je znovupoužiteľná tak označenie "R" (príklad FFP2 R)."

Respirátor sa pri bežnom používaní podľa ministerstva zdravotníctva dá použiť aj niekoľkokrát opakovane. "Medzi použitiami odporúčame vyvesiť a vyvetrať po dlhšiu dobu," dodal rezort.

Ako je to s kvalitou respirátorov? Všímať by sme si mali najskôr jeho označenie. "Najjednoduchšie je skontrolovať či respirátor má na sebe spomínané označenie CE spolu so 4-ciferným číslom notifikovanej osoby, číslo technickej normy, rok jej zverejnenia, triedu filtračnej polmasky a jeho názov, alebo typ/šarža," radí úrad skúšobníctva. Ak respirátor má aspoň tieto údaje, je pravdepodobné, že bol posúdený podľa platných predpisov a pri správnom nosení bude plniť svoj ochrannýúčel.

Dávajte si pozor na klamlivé a zavádzajúce certifikáty ochranných prostriedkov, upozorňuje úrad skúšobníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok