Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový prsteň čerpá energiu z ľudského tela a sám sa aj opravuje

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Termoelektrické systémy sú založené na technológii, ktorá pre výroby elektrickej energie využíva rozdiely v teplotách. Tento prístup sa by sa dal uplatniť v rôznych aplikáciách. Nový príklad vedcov z Coloradskej univerzity predstavuje potenciál tejto technológie v podobe nositeľného zariadenia pripomínajúceho prsteň, ktoré získava energiu z ľudského tela a v prípade poškodenia sa môže dokonca samé opraviť.

Termoelektrický prsteň vychádza zo skoršieho výskumu tímu strojárenských inžinierov z Coloradskej univerzity, ktorí v roku 2018 predviedli typ elektronickej kože, ktorá sa mohla ohýbať, krútiť a prispôsobovať sa skutočnej koži jej nositeľa. Umelá pokožka vybavená senzormi bola navrhnutá tak, aby fungovala ako diskrétny nositeľný počítač, ale možno jej najlepšou funkciou bolo, že sa pri poškodení mohla sama „zahojiť“.

Bolo to možné kvôli štruktúre e-kože, ktorá pozostávala zo špeciálneho polyméru nazývaného polyimín, ktorý obsahoval aj nanočastice striebra, čím sa vytvorila chemická väzba, ktorá sa mohla v prípade roztrhnutia sama opraviť. Tento atribút je tiež kľúčovou vlastnosťou najnovšieho nositeľného zariadenia v podobe termoelektrického prsteňa, ktorý sa však nemusí pripájať k externému zdroju napájania.

Vedci z Coloradskej univerzity vyvinuli termoelektrické nositeľné zariadenie, ktoré je možné nosiť ako prsteň, a ktoré získava energiu z ľudského tela.

Namiesto toho „premení telo nositeľa na batériu“ a pričom využíva rozdiel medzi prirodzeným telesným teplom nositeľa a okolitým vzduchom tak, aby pomocou termoelektrických generátorov premenil telesné teplo na elektrickú energiu. Nové nositeľné zariadenie pozostáva z z drobných termoelektrických čipov zasadených na polyimínový základ, ktoré sú potom spojené drôtmi z tekutého kovu. Toto zariadenie môže generovať jeden volt energie na každý štvorcový centimeter pokožky, ktorú pokrýva, čo podľa vedcov stačí na napájanie elektroniky, ako sú hodinky či fitness náramky.

Tím tvrdí, že sady týchto generátorov je možné jednoducho spojiť, aby sa zvýšil výstupný výkon, podobne ako pri skladaní Lego kociek. Vedci vypočítali, že verzia vo veľkosti náramku môže generovať okolo 5-tich voltov. Toto nositeľné zariadenie je navyše plne recyklovateľné a všetky jeho súčasti je možné rozpustiť alebo oddeliť na ďalšie použitie ponorením do špeciálneho roztoku.