Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový flexibilný solárny článok sa ohne na polovicu bez toho, aby sa zlomil

Nový flexibilný solárny článok sa ohne na polovicu bez toho, aby sa zlomil
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa povie solárny panel, s najväčšou pravdepodobnosťou si každý predstaví pevnú štvorcovú dosku. No táto technológia sa vďaka vývoju stáva čoraz pružnejšou. Vedci z Pusanskej národnej univerzity v Južnej Kórei teraz vyvinuli prototypy solárnych článkov, ktoré sú úplne skladacie.

Pevné solárne články sú skvelé na umiestnenie na strechy alebo pre obrovské solárne elektrárne, ale ak by mohli využiť trochu väčšiu flexibilitu, mohli by uľahčiť prepravu alebo sa dostať aj do vozidiel, smartfónov, vnútorných zariadení či dokonca do oblečenia. V posledných rokoch sa flexibilné solárne články stali sľubnými pre všetky tieto druhy aplikácií.

Zvyčajne sú vyrobené z tenkovrstvových materiálov, ako je grafén, diselenid volfrámu alebo z medi a india gálium selenidu (CIGS), nanášané na pružné podklady, ako sú polyméry alebo dokonca papier. Výsledkom je solárny článok, ktorý sa môže ohýbať v obmedzenej miere, napríklad ako karta. Zatiaľ sa ich však nepodarilo úplne zložiť na polovicu bez toho, aby sa zlomili. Túto schopnosť začínajú získavať aj ďalšie elektronické zariadenia, čo vidno napríklad aj na smartfónoch Samsung Galaxy Fold, ktoré sa dajú otvárať a zatvárať ako kniha.

Vedci tvrdia, že na rozdiel od čisto flexibilnej elektroniky, podliehajú skladacie zariadenia oveľa drsnejším deformáciám s polomermi skladania len 0,5 mm. To nie je možné u bežných ultratenkých sklenených substrátov a priehľadných vodičov z oxidu kovu, ktoré môžu byť flexibilné, ale nikdy nie úplne sklopné.

Schéma ilustrujúca výhody a využitie nového skladacieho solárneho článku.

V rámci riešenia tohto problému sa tím zameral na vodivé povlaky vyrobené z jednostenných uhlíkových nanorúrok. Tento povlak sa zalial na polyimidový substrát a potom bol doplnený oxidom molybdénu, aby sa zlepšila jeho vodivosť.

Vedcom sa nakoniec podarilo vyrobiť solárny článok hrubý len sedem mikrometrov, ktorý by sa mohol zložiť do polomeru iba 0,5 mm. Boli pritom schopné vydržať viac ako 10 000 skladacích cyklov bez toho, aby sa rozbili. Samozrejme tiež dobre fungovali ako solárne články, pričom vykazovali účinnosť premeny energie na 15,2 percenta a 80 percentnú priehľadnosť. Tím tvrdí, že získané výsledky patria k najlepším z doteraz zaznamenaných pre flexibilné solárne články, čo sa týka účinnosti aj mechanickej stability.