O Oscara zabojuje španielska snehulienka či talianska väzenská dráma

TASR
27.9.2012 18:35

Španielsko bude v súťaži o Oscara pre najlepší cudzojazyčný film zastupovať nemý čiernobiely film Blancanieves (Snehulienka) režiséra Pabla Bergera. Rozhodla o tom Španielska akadémie filmových umení a vied.

O Oscara zabojuje španielska snehulienka či talianska väzenská dráma

Taliansko vybralo do súťaže väzenskú drámu Cesare deve morire (Cézar musí zomrieť) režisérov Paola a Vittoria Tavianiovcov, ktorý vo februári získal hlavnú cenu - Zlatého medveďa - na Berlínskom filmovom festivale (Berlinale). V stredu to oznámila Asociácia talianskeho filmového priemyslu ANICA.


Blancanieves je známy príbeh Snehulienky bratov Grimmovcov, presadený do 20. rokov 20. storočia. Macocha je tanečníčka flamenca a otec Snehulienky toreador bojujúci s býkmi, rovnako ako trpaslíci, s ktorými jeho dcéra ujde. Vo filme hrajú španielske herečky Maribel Verdu, Angela Molina a Macarena Garcia.
Cesare deve morire je z prostredia rímskej väznice Rebibbia s vysokou ochranou, ktorej väzni pripravujú predstavenie Shakespearovej hry Julius Caesar a vystúpia s ním pred publikom.


Americká filmová akadémia zverejní piatich finalistov súťaže o Oscara pre najlepší zahraniční film 10. januára, víťaza vyhlási o mesiac nato spoločne s ostatnými Oscarmi.
Slovensko reprezentuje v súťaži snímka Ivety Grófovej Až do mesta Aš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok