Štúdia ukazuje účinnosť AstraZeneca proti juhoafrickej mutácii

TA3 TASR
7.2.2021 17:02

Vakcína od konzorcia AstraZeneca/Oxford nezabráni miernemu a stredne závažnému priebehu choroby COVID-19, ktorú spôsobuje juhoafrický variant koronavírusu SARS-CoV-2. Vyplýva to zo štúdie, ktorej výsledky získal denník Financial Times.

Štúdia ukazuje účinnosť AstraZeneca proti juhoafrickej mutácii
TASR/AP

AstraZeneca v štúdii, ktorú chce zverejniť v pondelok, ďalej uvádza, že jej očkovacia látka vážnemu priebehu choroby zabrániť môže. Ani u jedného z 2000 účastníkov štúdie sa totiž neprejavili vážne príznaky. Spoločnosť však vzápätí dodáva, že nemá dostatok údajov, aby toto tvrdenie s istotou potvrdila.

"Možno (naša vakcína) nezníži celkový počet prípadov, ale stále poskytne ochranu pred úmrtím, hospitalizáciami a vážnym (priebehom) choroby," uviedla vedúca vývoja Sarah Gilbertová.

Vedci v súčasnosti pracujú na upravenej vakcíne, zameranej na juhoafrický variant. "Veľmi by sme chceli", aby bola pripravená na jeseň, dodala Gilbertová. Koncom januára spoločnosti Pfizer a BioNTech uviedli, že ich vakcína proti ochoreniu COVID-19 je účinná aj proti variantom koronavírusu, ktoré sa objavili v Británii a Juhoafrickej republike. Vo vyhlásení konštatovali, že "nie je pravdepodobné, aby malé rozdiely zistené testami porovnávajúcimi pôvodný koronavírus a najnovšie varianty viedli k výraznému zníženiu účinnosti očkovacej látky".

Britská vláda chce do mája zaočkovať proti koronavírusu všetky prioritné skupiny obyvateľstva. Prvú dávku vakcíny by dovtedy mali dostať najzraniteľnejšie osoby, zdravotníci aj všetci dospelí nad 50 rokov, uviedol v piatok britský minister zdravotníctva Matt Hancock. Do nedele sa v Spojenom kráľovstve podarilo zaočkovať viac ako 11 miliónov ľudí. Do zvyšných piatich prioritných skupín (5-9), ktoré majú byť zaočkované do mája, patrí približne 17 miliónov obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok