V Bratislave zostanú školy zatvorené, pridali sa i ďalšie mestá

TA3 TASR
7.2.2021 15:36

Školy v Bratislave sa v pondelok 8. 2. neotvoria. Magistrát hlavného mesta o tom informoval na sociálnej sieti. To, či sa školy otvoria ďalší týždeň, od 15. februára, majú jednotlivé mestské časti oznámiť počas týždňa.

Vláda avizuje otváranie, hygienik to neodporúča

"Diskusia starostov a starostiek nebola vôbec ľahká a jej výsledkom je, že bratislavské mestské časti budúci týždeň, teda od 8. februára, školy neotvoria a budú pokračovať v dištančnom vyučovaní," informovalo hlavné mesto. Ako podotkol magistrát, ide o snahu chrániť zdravie všetkých Bratislavčanov a prispieť k zlepšeniu epidemiologickej situácie, ktorá zároveň umožní bezpečnejšie otvorenie škôl v blízkom čase.

Bratislavské samosprávy zároveň žiadajú vládu o jednoznačné rozhodnutie, kedy sa majú školy v Bratislave otvárať. "Situácia, keď vláda avizuje otváranie a regionálny hygienik otváranie zároveň neodporúča, vytvára len ďalší chaos a nepredvídateľnosť situácie pre tisícky rodičov," skonštatovali.

V Starom Meste sa má prezenčné vyučovanie obnoviť 15. februára, informovala starostka mestskej časti Zuzana Aufrichtová. Upozornila, že situácia v školách sa môže meniť v závislosti od stavu v jednotlivých triedach. Vplyv môže mať aj stanovisko regionálneho hygienika. Starostka ho vyzvala, aby nevydával odporúčanie, ale rozhodnutie, ktorým by sa samospráva mohla riadiť. Materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti sa otvárajú od pondelka.

Prednosta staromestského miestneho úradu Martin Mlýnek verí, že platnosť COVID automatu prinesie nastavenie pravidiel a istotu v rozhodovaní. Ocenil by, keby poskytovali zložky štátnej a verejnej správy jednoznačné informácie. „Bratislavský kraj vykazuje vysoký podiel prítomnosti britskej mutácie nového koronavírusu. Napriek pripravenosti škôl, zodpovednému prístupu zo strany našich učiteľov a ich odhodlania materské a základné školy otvárať, považujeme ich fungovanie za rizikové,“ skonštatoval starosta Dúbravky Martin Zaťovič. Ako pripomenul, regionálny úrad verejného zdravotníctva odporúča otvárať školy najskôr o dva týždne. Následne predpokladá starosta postupný, nie plošný nábeh na prezenčnú formu vyučovania.

Materské školy v Dúbravke ostanú otvorené pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorým povaha práce neumožňuje pracovať z domu. Ak sa pandemická situácia zlepší, materské školy sa majú otvoriť aj pre predškolákov.

Mestá a kraje, ktoré školy neotvoria:

-okres Prievidza
-celý Trnavský samosprávny kraj
-mesto Pezinok
-mesto Hlohovec
-mesto Malacky
-mesto Šaľa
-mesto Trenčín
-mesto Nitra
-mesto Žilina
-mesto Trebišov
-mesto Hriňová
-mesto Košice
-mesto Michalovce
-mesto Bratislava
-mesto Žiar nad Hronom-mesto Kremnica
-mesto Žarnovica
-mesto Dunajská Streda
-mesto Zvolen

Pridali sa ďalšie mestá

Ani mesto Žiar nad Hronom v pondelok svoje školy a škôlky neotvorí. Samospráva poukazuje na súčasnú zhoršujúcu sa situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19. Uvádza to na svojej oficiálnej webstránke. „Na základe odporúčania okresného krížového štábu zo dňa 5. februára a zohľadnenia aktuálnej epidemiologickej situácie na Slovensku, ale aj v okrese Žiar nad Hronom sme prijali rozhodnutie, že od budúceho týždňa sa základné a materské školy v meste neotvoria,“ informuje mestský úrad občanov.

Zatvorené ostávajú aj školy v Kremnici v okrese Žiar nad Hronom. Základné školy Pavla Križku a na Angyalovej ulici od pondelka mesto neotvorí. „Obe základné školy pokračujú od 8. februára v dištančnom vzdelávaní, rovnako by mala postupovať aj Základná umelecká škola Jána Levoslava Bellu. Materská škola na Dolnej ulici a jej elokované pracovisko na Ulici Juraja Langsfelda budú od pondelka tiež uzavreté. Neotvára sa ani zberná trieda,“ dodáva kremnická samospráva na svojej internetovej stránke.

V dištančnom vzdelávaní od pondelka naďalej pokračujú aj žiaci prvého a druhého stupňa základných škôl v meste Žarnovica. Materská škola na ulici Andreja Sládkoviča bude v prevádzke naďalej v obmedzenom režime len pre rodičov detí, ktorí pracujú v kritickej infraštruktúre a ich práca im neumožňuje pracovať z domu. Prevádzka škôlky bude od 6.30 do 15.30 h a platí to aj pre elokované triedy. „Základná umelecká škola v Žarnovici naďalej vyučuje dištančnou formou,“ uzatvára mesto na svojej oficiálnej webstránke.

Situácia je naďalej vážna

Mesto Dunajská Streda od pondelka základné a materské školy neotvorí. Rozhodol o tom v sobotu mestský krízový štáb, Informoval o tom viceprimátor László Szabó. Radnica pritom pripravila pre nástup žiakov víkendové testovanie na ochorenie COVID-19, samostatné odberové miesta boli pre rodičov a zamestnancov. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Dunajskej Strede hodnotí epidemiologickú situáciu naďalej ako mimoriadne vážnu.

"Pretestovanie rodičov a zamestnancov škôl sme pripravovali z presvedčenia, že sa podarí uskutočniť návrat detí do škôl, ale obava rodičov z možnej nákazy spôsobila, že riaditelia základných a materských škôl hlásia zmeny v počte detí a žiakov, ktorí by reálne nastúpili do škôl v pondelok," uviedol vo vyhlásení krízový štáb, ktorý dospel k rozhodnutiu školy neotvoriť v sobotu podvečer. Rodičom, ktorých povaha práce neumožňuje vykonávať prácu mimo pracoviska, ponúka mesto naďalej možnosť umiestniť dieťa v materskej škole či v školskom klube detí.

Szabó doplnil, že počas soboty otestovali 1976 ľudí, z nich 23, čo je 1,16 percenta, bolo pozitívnych. "Medzi nimi boli aj pedagógovia z našich škôl," informoval. Počas dopoludnia v nedeľu prišlo na testy ďalších 2058 obyvateľov, 21, čo je 1,02 percenta, mali pozitívny výsledok.

Mesto Zvolen v pondelok svoje školy a škôlky neotvorí. O tom, že školy zostávajú zatvorené, rozhodol krízový štáb mesta Zvolen. „Výnimku tvorí vzdelávanie detí rodičov z kritickej infraštruktúry, ktoré môže byť v doterajšom rozsahu a za podmienok dodržania platnej legislatívy. Rozhodnutie bolo prijaté aj na základe predošlých konzultácií s regionálnym úradom verejného zdravotníctva a riaditeľmi jednotlivých škôl,“ pripomína mesto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok