Boli v kontakte s Navaľného právnikmi. Borrell obhajuje návštevu Ruska

TA3 TASR
6.2.2021 23:46

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v sobotu obhajoval svoju návštevu Ruska a dodal, že európski diplomati počas nej boli v kontakte s právnikmi uväzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného.

Boli v kontakte s Navaľného právnikmi. Borrell obhajuje návštevu Ruska
TASR/AP

Vyhostenie diplomatov

Európa tento týždeň tvrdo odsúdila rozhodnutie ruského súdu, ktorý Navaľného, 44-ročného protikorupčného aktivistu, odsúdil na takmer tri roky väzenia. Európske štáty podrobili kritike aj zásah ruských policajných zložiek proti účastníkom zhromaždení na podporu Navaľného: konali sa v mnohých ruských mestách a zadržaných na nich bolo vyše 10.000 ľudí.

Borrellova návšteva sa uskutočnila krátko po týchto udalostiach a rozdelila členské štáty EÚ v názore na najvhodnejšiu reakciu voči Moskve. Bývalý španielsky minister zahraničných vecí trval a trvá na tom, že napriek tomu, čo sa stalo, v dialógu s Ruskom treba pokračovať. "Diplomatické kanály musia zostať otvorené nielen kvôli deeskalácii kríz alebo mimoriadnych udalostí, ale aj na priamu výmenu názorov, tlmočenie zásadných a úprimných posolstiev, pričom o to viac, keď vzťahy nie sú ani zďaleka uspokojivé," uviedol Borrell.

Táto stratégia bola podrobená skúške už v piatok, keď Moskva ešte počas Borrellovej návštevy a len pár hodín po jeho stretnutí s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom oznámila vyhostenie diplomatov z Poľska, Nemecka a Švédska. Rusko ich obvinilo z účasti na "nezákonných protestoch", ktoré sa konali 23. januára na podporu Navaľného. Krajiny EÚ však dôrazne popreli akékoľvek pochybenie.

 

O vzťahoch budú rokovať

Borrell po návrate z Moskvy do Bruselu v sobotu uviedol, že kolegov z členských štátov EÚ bude o svojej návšteve v Rusku informovať na zasadnutí naplánovanom na 22. februára. Lídri EÚ budú zasa o vzťahoch s Ruskom rokovať na svojom marcovom summite.

Vo vyhlásení Borrellovej kancelárie sa uvádza, že diplomati EÚ počas jeho návštevy "udržiavali kontakt" s Navaľného právnikmi. Podrobnosti o tom alebo o perspektíve prípadného uvalenia ďalších sankcií proti Rusku sa vo vyhlásení nespomínajú.

Píše sa v ňom však, že Borrell sa v Moskve zastavil na mieste na dohľad od Kremľa, kde bol pred šiestimi rokmi zavraždený opozičný politik Boris Nemcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok