Focus: Dvojciferné preferencie má okrem Smeru-SD aj KDH

TASR, TA3
27.9.2012 13:32

V prípade, že by sa parlamentné voľby konali tento mesiac, ich víťazom by sa stal vládny Smer-SD, ktorý by volilo 42 percent ľudí. Symbolickú dvojcifernú hranicu desať percent by prekonalo aj opozičné KDH, ktorému by svoj hlas dalo 11,7 percenta Slovákov.

Focus: Dvojciferné preferencie má okrem Smeru-SD aj KDH
SITA

Medzimesačne si tak hnutie Jána Figeľa polepšilo o 2,3 percenta. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus zverejneného na jej webe, ktorý sa uskutočnil v prvej polovici septembra na reprezentatívnej vzorke 1052 respondentov.

Päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu by prekonalo celkom šesť politických strán. Druhou najsilnejšou opozičnou stranou podľa bola podľa prieskumu v septembri SaS. Svoj hlas by liberálom dalo 8,9 percenta respondentov.

Nasledovali SDKÚ-DS s 8,3 percentami priaznivcov a hnutie OĽaNO s 6,3-percentnými preferenciami. Kým strana Pavla Freša (SDKÚ-DS) si medzimesačne nepatrne polepšila, matovičovcov by oproti augustu volilo o 1,7 percenta ľudí menej. Posledná strana, ktorá by sa dostala do Národnej rady SR, by bol Most-Híd (6,0 percenta).

Mimo parlamentu, rovnako ako teraz, by skončilo SMK, ktorému by svoj hlas dalo 4,5 percenta respondentov. Nasledovali SNS (3,9 percenta) a KSS (2,3 percenta). Hnutie Nová väčšina exministra vnútra Daniela Lipšica nebolo do prieskumu zaradené, nakoľko ohlásilo svoj vznik až v čase distribúcie dotazníkov.

Preferencie boli vypočítané z odpovedí 60,5 percenta opýtaných, rozhodnutých, ktorú stranu by volili. Ďalších takmer 17 percent respondentov nevedelo alebo nechcelo o svojich preferenciách hovoriť a necelých 23 percent by v septembri voliť nešlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok