Vráti dôveru, Lex Lipšic sa potvrdil, chyba. Politici reagujú na voľbu

TA3 TASR
6.2.2021 10:56

Poslanci za OĽANO veria, že Daniel Lipšic ako nový špeciálny prokurátor dokáže svoju nestrannosť, odbornosť a že bude bojovať proti korupcii a zlu. Skonštatoval to predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš po voľbe nového šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Deklaroval, že v koalícii neboli dopredu dohodnutí na mene kandidáta a čakali na verejné vypočutie.

Vráti dôveru, Lex Lipšic sa potvrdil, chyba. Politici reagujú na voľbu
TASR/Jakub Kotian

Obstál v híringu

Po zhodnotení híringu, minulosti kandidátov a ich skutkov napokon podľa jeho slov najlepšie obstál práve Lipšic. "Po voľbe generálneho prokurátora je voľba špeciálneho prokurátora ďalším krokom k očisteniu prokuratúry a nastoleniu spravodlivosti, po ktorej ľudia na Slovensku volajú. Novému špeciálnemu prokurátorovi želáme veľa síl v dosiahnutí tohto cieľa," povedal Šipoš s tým, že v čase, keď je bývalý špeciálny prokurátor vo väzbe, potrebuje SR na čele ÚŠP najmä neskorumpovaného a odborne zdatného človeka. Verí, že Lipšic takým bude.

Policajný prezident Peter Kovařík verí, že zvolenie Lipšica za nového špeciálneho prokurátora je dobrou voľbou, informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Kovařík zdôraznil, že pre políciu je kvalitný špeciálny prokurátor veľmi dôležitý. "Som presvedčený o tom, že nastavíme spoluprácu na vysokej úrovni," doplnil.

Na otázku, či neboli aj zmeny v zákone šité na mieru Lipšicovi dopredu a či je to dostatočne nezávislý kandidát, Šipoš odpovedal, že má sedemročné funkčné obdobie, aby to dokázal. Dodal, že Lipšic sa ani v minulosti nebál ísť proti vlastným, pokiaľ išlo o spravodlivosť. "Má sedem rokov dokázať, že je nestranný a že pôjde tvrdo proti korupcii a zlu," dodal s tým, že verí v jeho nestrannosť.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) je rád, že koaliční poslanci volili jednotne. Lipšic podľa neho vráti dôveru prokuratúre. "Všetci budeme pozerať na doktora Lipšica, kým úplne pretrhne všetky kontakty, lebo to je teraz kľúčové," povedal s tým, že Lipšicovi verí, že sa bude riadiť svojim sľubom. Očakáva, že svojou nezávislou robotou nebude pozerať na to, kto ho volil.

"Teraz bude na ňom a na jeho práci, aby dokázal, že špeciálna prokuratúra je nezávislá," dodal. Šeliga zároveň vylúčil, že by na Lipšica mal ktokoľvek z koalície vplyv pri jeho konaní. "Prokurátor má stíhať podozrivé veci a podozrivých ľudí. Ale ten, kto v tejto krajine rozhoduje o vine a nevine, je súd. A súdy na Slovensku sú nezávislé, súdy rozhodujú," skonštatoval. Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová reagovala, že nový špeciálny prokurátor má spolu s generálnym prokurátorom šancu prispieť k tomu, aby začal na Slovensku platiť právny štát a spravodlivosť pre každého rovnako.

Dostál poprel existenciu dohôd

Existenciu dohôd na Lipšicovi odmietol aj poslanec Ondrej Dostál (SaS). "Nie je pravda, že sme boli dopredu dohodnutí. Bol som otvorený všetkým kandidátom," povedal. Na základe vypočúvania a iných informácií sa podľa neho v koalícii rozhodli podporiť Lipšica.

Hnutie Sme rodina avizovalo zahlasovať za toho kandidáta, ktorý získa najväčšiu podporu v koaličných kluboch, preto podľa šéfa poslaneckého klubu Petra Pčolinského podporili Lipšica. Dodal, že Sme rodina verí, že Lipšic bude dobrým špeciálnym prokurátorom. Rokovania o voľbe označil za vecné a o niečo menej komplikovanejšie ako pri voľbe generálneho prokurátora.

Vládna koalícia voľbou Lipšica dokázala, že jej cieľom nie je nezávislosť, ale spolitizovanie Úradu špeciálnej prokuratúry. Mimoparlamentný Hlas-SD to uviedol v reakcii navoľbu nového šéfa ÚŠP. "Potvrdilo sa varovanie Hlasu, že celý zákon, ktorý sme nazvali Lex Lipšic, bol účelovo šitý na mieru jednému človeku," dodala pre hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková. Po zmene zákona mohol na pozíciu šéfa ÚŠP kandidovať aj neprokurátor.

Strana je presvedčená, že na čele ÚŠP by mal stáť bezúhonný profesionálny prokurátor bez politických väzieb a bez konfliktov záujmov so svojou minulosťou. "Daniel Lipšic je popretím všetkých týchto očakávaní, pretože ako politik bol priamo spätý so súčasnou vládnou garnitúrou, ako advokát obhajoval vrahov či daňových podvodníkov, voči ktorým má dnes konať, a ako človek nie je bezúhonný, ale podmienečne odsúdený za usmrtenie dôchodcu," zdôraznila Macíková. Osoba nového špeciálneho prokurátora bude podľa Hlasu-SD vyvolávať nedôveru v očiach občanov voči celému ÚŠP.

Chyba, tvrdí Progresívne Slovensko

"Systém 'našich ľudí', ktorý sa táto koalícia veľmi rýchlo naučila od predchádzajúcej vlády Smeru-SD, dnes dotiahli do dokonalosti. Zvolenie Daniela Lipšica za špeciálneho prokurátora je chybou, ktorá bude právny štát mátať dlhé roky," poznamenala predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Irena Bihariová s tým, že Lipšic určite splní očakávania a pustí sa do boja s mafiou. Bojí sa ale, či sa nebude venovať "iba tej správnej mafii".

Nespochybňuje jeho odbornosť, no poukázala na vzťahy s členmi koalície. Pýta sa, ako bude nestranne pristupovať k premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO), ktorý vzal členov Lipšicovej strany Nova na kandidátku, či voči ministrovi Milanovi Krajniakovi (Sme rodina), ktorý mu mal pomôcť k rýchlemu vybaveniu bezpečnostnej previerky.

Mimoparlamentné KDH gratuluje Lipšicovi k zvoleniu a verí, že svoju funkciu bude zastávať odvážne, charakterne a odborne. "Momentálne je absolútne kľúčový návrat dôvery úradu špeciálneho prokurátora, keďže jeho predchodca sa dostal do väzby pre korupciu a založenie a zosnovanie zločineckej skupiny," uviedlo v stanovisku, ktoré poskytol hovorca hnutia Stano Župa.

Poslanci zvolili Lipšica za špeciálneho prokurátora v piatok vo verejnej voľbe. Zo 117 prítomných poslancov ho podporilo 79, proti bolo 12 a hlasovania sa zdržalo 26 poslancov. Okrem Lipšica sa o post uchádzali prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok