Británia chce do mája zaočkovať všetky prioritné skupiny občanov

TA3 TASR
6.2.2021 09:09

Britská vláda chce do mája zaočkovať proti novému koronavírusu všetky prioritné skupiny obyvateľstva. Prvú dávku vakcíny by dovtedy mali dostať najzraniteľnejšie osoby, zdravotníci aj všetci dospelí nad 50 rokov, uviedo britský minister zdravotníctva Matt Hancock. To či bude tento cieľ možné naplniť, však bude závisieť od dodávok vakcín, uviedol minister.

Británia chce do mája zaočkovať všetky prioritné skupiny občanov
TASR/AP (ilu)

"Vakcinačný program v Spojenom kráľovstve má do mája zahrnúť všetkých deväť prioritných skupín," uvádza sa vo vyhlásení britského úradu vlády. Podľa ministra Hancocka je rýchle a masívne očkovanie kľúčovou súčasťou snáh o znovuotvorenie britskej ekonomiky, zrušenie lockdownu a obnovenie normálneho života v krajine.

Vláda premiéra Borisa Johnsona doposiaľ uvádzala len to, že všetkých deviatim prioritným skupinám bude vakcína ponúknutá "počas jari", v piatok termín dosiahnutia tohto cieľa spresnila. Prvé štyri prioritné skupiny, do ktorých patrí približne 15 miliónov ľudí, by mali byť zaočkované do 15. februára.

Medzi nich patria klienti a zamestnanci domovov dôchodcov, zdravotníci v prvej línii, ľudia nad 70 rokov a pacienti trpiaci obzvlášť závažnymi ochoreniami. Do piatku sa v Spojenom kráľovstve podarilo zaočkovať takmer 11 miliónov ľudí (10,97 milióna). Do zvyšných piatich prioritných skupín (5-9), ktoré majú byť zaočkované do mája tohto roku, patrí približne 17 miliónov obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok