Mimovládky majú pochybnosti o Lipšicovej nezávislosti

TA3 TASR
5.2.2021 22:43

Najťažšou úlohou pre nového špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica bude prinavrátenie dôvery Úradu špeciálnej prokuratúry. Pre TASR to uviedla komunikačná manažérka Nadácie Zastavme korupciu Lucia Pazičová.

Mimovládky majú pochybnosti o Lipšicovej nezávislosti
TASR/Jaroslav Novák

Očakávajú posilnenie úradu

Zároveň bude podľa nadácie pre Lipšica výzvou presvedčiť verejnosť o svojej nezávislosti. "Najmä pre jeho politickú minulosť, podozrenia, že zmeny zákona mu boli šité na mieru, jeho bezpečnostnú previerku či pre útoky predošlej vlády, ktorých nominanti sú vyšetrovaní a väznení," dodala.

Lipšic preberá podľa nadácie ÚŠP personálne a finančne poddimenzovaný, pričom prokurátori, ktorí riešia závažnú ekonomickú kriminalitu a korupciu, majú na stole desiatky spisov. "Očakávame, že zabezpečí personálne a finančné posilnenie svojho úradu," povedala spolupracujúca advokátka nadácie Marianna Leontiev.

 

Nepresvedčil o apolitickosti

Mimovládna organizácia Via Iuris má pochybnosti, či bude nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vykonávať svoju funkciu nezávisle od svojej politickej a advokátskej minulosti. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Via Iuris Katarína Žitniaková.

Lipšic podľa nej "určite disponuje odbornosťou a odvahou, ktoré sú nevyhnutné pre výkon tejto funkcie. Preukázal to aj počas niekoľkohodinového vypočutia pred ústavnoprávnym výborom, keď čelil naozaj tvrdým a nepríjemným otázkam". Via Iuris deklaruje, že Lipšic vo svojom verejnom vypočutí nepresvedčil o svojej nezávislosti od politických predstaviteľov. "Rovnako je otázne, ako vyrieši svoj konflikt záujmov v kauzách, v ktorých vystupuje ako advokát a ktoré zároveň rieši Úrad špeciálnej prokuratúry," zdôraznila Žitniaková. Vyhlásila, že úlohou špeciálneho prokurátora je kontrolovať výkon funkcie všetkých prokurátorov ÚŠP a v tomto ho nemôže zastúpiť ani jeho zástupca, ktorý je mu rovnako podriadený ako ostatní prokurátori tohto úradu.

Podľa Via Iuris je na čele ÚŠP potrebný človek, ktorý prispeje k postupnému navráteniu dôvery v justíciu a ktorý spoločnosť nepolarizuje. "Preto je dôležité, aby bol špeciálnym prokurátorom odborník, ktorý nielen koná spravodlivo a nezávisle, ale pri ktorom aj verejnosť uverí, že všetky jeho rozhodnutia a postupy sa dejú bez ohľadu na jeho osobné či politické väzby," dodala. Lipšic má podľa Via Iuris sedem rokov vo funkcii na to, aby presvedčil o svojej nezávislosti od politikov či bývalých klientov a o vernosti k zákonu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok