Babiš nechce politizovať pôvod vakcíny, ide o bezpečnosť

TA3 TASR
5.2.2021 16:35

Očkovacia látka proti novému druhu koronavírusu nie je politickou, ale bezpečnostnou otázkou, preto ani pôvod vakcíny nemôže byť politicky posudzovaný, povedal v piatok v Budapešti český premiér Andrej Babiš po rokovaní s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom. Babiš na spoločnej tlačovej konferencii s Orbánom vyhlásil, že najlepšou očkovacou látkou je tá, ktorá je bezpečná, a ktorá je okamžite k dispozícii.

Brusel je v nákupe pomalý

Predseda českej vlády v súvislosti s preverovaním vakcín maďarskými laboratóriami, ktoré Európska Únia ešte neschválila, povedal, že by v týchto prípadoch podobne urobila aj Česká republika. "Už vlani v novembri som mal prísť sem, škoda že som tak neurobil," povzdychol si Babiš a konštatoval, že od maďarských odborníkov dostal množstvo užitočných informácií. Orbánovi sa poďakoval za ponuku 150 kusov pľúcnych ventilátorov.

Maďarský ministerský predseda zdôraznil, že ten, kto je v zaobstarávaní vakcín rýchly, zachraňuje životy. "Nemôžeme preto čakať na EÚ, pretože Brusel je v nákupe očkovacej látky pomalý," zdôraznil. Podľa jeho slov v Srbsku už masovo aplikujú čínsku a ruskú očkovaciu látku, preto témou rokovaní s českým premiérom boli aj srbské poznatky. K otázke úspešnosti presadzovania karanténnych opatrení predseda maďarskej vlády podotkol, že oproti Babišovi má tú výhodu, že nevedie koaličnú vládu, preto prijímanie potrebných nariadení je v Maďarsku jednoduchšie.

 

Prvá krajina v EÚ

Orbán sa s Babišom podelil o skúsenosti svojej krajiny v zaobstarávaní ruskej a čínskej vakcíny. Maďarský premiér tiež dodal, že krajiny Vyšehradskej štvorky - Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko - by mohli z ekonomického hľadiska celkom dobre dopadnúť v ťažkých skúškach pandémie.

Maďarsko je prvou krajinou v EÚ, ktorá schválila ruskú vakcínu, a je možné, že na budúci týždeň ňou už začne i očkovať. Maďarská vláda celkovo objednala dva milióny dávok tejto vakcíny. Prvých 40.000 dávok dorazilo v utorok. Maďarsko chce pomocou ruskej očkovacej látky vyriešiť problém s meškaním dodávok vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech a firmy Moderna. Účinnosť ruskej vakcíny je podľa niektorých zdrojov dokonca takmer 92 percent a mala by byť porovnateľná s vakcínami, ktoré už EÚ schválila.

Český premiér sa pred cestou do Budapešti vyjadril, že je za to, aby Európska agentúra pre lieky ruskú vakcínu schválila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok