Koalícia sa zhodla na mene špeciálneho prokurátora. Bude to Lipšic?

TA3
5.2.2021 15:56

Poslanci Národnej rady SR majú voliť špeciálneho prokurátora ešte v piatok popoludní, plánujú totiž prerokovať a odhlasovať všetky body programu aktuálnej schôdze. Rozprava sa už začala.

Voľba špeciálneho prokurátora sa má uskutočniť ešte dnes. TA3 medzi koaličnými poslancami zisťovala, či už je dohoda na jednom mene. To poslanci potvrdili, ale nikto nechcel prezradiť, o aké meno ide. Už dlhšie sa však hovorí o Danielovi Lipšicovi ako o favoritovi, ktorý by sa mohol stať novým špeciálnym prokurátorom.

S Lipšicom majú problém opoziční poslanci, ktorí poukazujú na to, že zákon o špeciálnej prokuratúre sa menil tak, aby bol Lipšicovi šitý na mieru, keďže povolil aj kandidátom mimo prokuratúry uchádzať sa o post šéfa ÚŠP. Nielen opoziční, ale aj niektorí koaliční poslanci v súvislosti s Lipšicom hovoria o možnom reputačnom riziku. Strana Smer-SD aktuálne hladá spôsoby, ako sa nezúčastniť na hlasovaní, alebo sa ho zdržať. Strana Hlas-SD sa plánuje na hlasovaní zúčastniť.

O post šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry sa uchádzajú štyria kandidáti. Sú nimi advokát a exminister Daniel Lipšic a prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok