Matovič nerokuje, len posiela odkazy. Varuje pred odborníkmi

TA3 TASR
5.2.2021 14:12

Vypočuť aktuálne hlas odborníkov, ktorí považujú otváranie škôl za bezpečné, a k tomu urobiť výnimky podľa návrhov koaličných strán, je príliš veľké riziko. Na sociálnej sieti to uviedol premiér Igor Matovič.

Matovič nerokuje, len posiela odkazy. Varuje pred odborníkmi
TASR/Jakub Kotian

Matovič sa pritom odvoláva na predbežné výsledky pretestovania pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19 zo stredy na zistenie podielu britskej mutácie nového koronavírusu na Slovensku. Nový variant vírusu sa potvrdil zatiaľ v 71 percentách preverovaných vzoriek.

"Otvorením len prvého stupňa základných škôl pôjde zároveň asi 150.000 rodičov detí do práce. Britská mutácia je výrazne agresívnejšia (nákazlivá), spôsobuje viac hospitalizácií a úmrtí. Taký výrazný podiel britskej mutácie zároveň znamená, že akékoľvek uvoľnenie bez adekvátnych ochranných/kompenzačných opatrení spôsobí nárast pozitívnych prípadov a len zhoršenie situácie," vyhlásil Matovič.

Verí, že dohoda v koalícii bude sledovať prioritne ochranu zdravia a životov, a nie percentá popularity aktérov. Premiér totiž tvrdí, že niektoré koaličné strany posledné dni "mimoriadne tlačia" na ďalšie a ďalšie výnimky. "Zaznel už aj návrh otvárať obchody," podotkol.

Premiér oznámil, že na rokovaniach koaličných strán o COVID automate sa tento týždeň cielene nezúčastňuje. "Lebo chcem, aby si za rozhodnutím koalície stáli všetky strany koalície a neukazovalo sa prstom vždy len na mňa," vysvetlil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok