Krajčí odvolal riaditeľa kardioústavu, nahradiť ho má hutník

TA3 TASR
5.2.2021 12:34

Minister zdravotníctva odvolal generálneho riaditeľa Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb Františka Sabola. Dočasne ho nahradil bývalý vysoký manažér spoločnosti U.S. Steel Anton Jura. Vedenie a zamestnanci ústavu s rozhodnutím ministra nesúhlasia.

Krajčí vymenoval po Františkovi Sabolovi do funkcie Antona Juru, ktorý je podľa Ministerstva zdravotníctva SR skúseným manažérom s dlhoročnou praxou v riadení prevažne priemyselných spoločností. Podpredsedom predstavenstva sa stal Martin Studenčan a členom predstavenstva Štefan Lukačin. Hlavnými prioritami nového vedenia VÚSCH má byť podľa rezortu rozšírenie spektra medicínskych výkonov, zvýšenie kvality poskytovaných služieb či skvalitnenie pracovných podmienok zamestnancov. Inštitúciu má viesť do ukončenia transparentného výberového konania, ktoré rezort plánuje vyhlásiť v blízkej dobe.

Podporu Sabolovi vyjadrili aj zamestnanci VÚSCH, odborári, Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach aj súčasné vedenie mesta. Sabol pre povedal, že jeho odvolanie bolo krátke a dôvody mu neboli oznámené.

Odvolanie Sabola z postu generálneho riaditeľa VÚSCH je veľkou ranou pre Košice a celý východoslovenský región. Myslí si to nezaradený poslanec NR SR, podpredseda Hlasu-SD, exminister zdravotníctva a zároveň bývalý primátor Košíc Richard Raši. „Je to rozhodnutie neodôvodniteľné, nesprávne a skutočne politicky hlúpe,“ uviedol v reakcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok