Na respirátory bude nulová sadzba DPH, poslanci sa zhodli

TA3 TASR
5.2.2021 12:01

Na Slovensku sa zavedie nulová sadzba dane z pridanej hodnoty na osobné ochranné prostriedky, ktoré slúžia na zabezpečenie vyššej ochrany dýchacích orgánov, a ktoré sú filtračnou tvárovou polomaskou kategórie FFP2 a FFP3.

Na respirátory bude nulová sadzba DPH, poslanci sa zhodli
TASR/AP

Počíta s tým novela zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 z dielne ministerstva financií, ktorú v piatok schválilo plénum NR SR. Za návrh hlasovalo všetkých 118 prítomných poslancov. Rokovali o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.

"Účelom novely zákona je zabezpečenie lepšej cenovej dostupnosti účinnej ochrany obyvateľstva pred ochorením COVID-19, keďže uplatňovanie nulovej sadzby DPH na uvedené tovary predpokladá zníženie ceny pre konečného spotrebiteľa," vysvetlil rezort financií v materiáli. Toto opatrenie má trvať do 30. apríla tohto roka. Rezort predpokladá, že zavedenie nulovej sadzby bude mať na rozpočet verejnej správy negatívny vplyv a zo štátnej pokladnice v tomto roku ukrojí viac ako 15 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok