Požiadali o schválenie ďalšej vakcíny, podáva sa len v jednej dávke

TA3 TASR
5.2.2021 07:47

Spoločnosť Johnson & Johnson (J&J) požiadala americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) o schválenie svojej vakcíny proti chorobe COVID-19 na núdzové použitie. Žiadosť predložila farmaceutická firma Janssen Biotech, patriaca pod J&J. Na rozdiel od všetkých doposiaľ schválených vakcín proti koronavírusu sa táto vakcína podáva len v jednej dávke namiesto dvoch.

Požiadali o schválenie ďalšej vakcíny, podáva sa len v jednej dávke
TASR/AP

Proces schvaľovania môže trvať niekoľko týždňov. V prípade úspechu sa očkovacia látka spoločnosti J&J stane treťou v poradí, ktorá sa môže používať v USA. V krajine sa v súčasnosti používajú vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a spoločnosti Moderna. Celková účinnosť vakcíny J&J je podľa výsledkov klinických testov 66 percent.

Účinnosť bola vyššia v Spojených štátoch (72 percent), naopak nižšia (57 percent) v Juhoafrickej republike (JAR), kde sa vyskytuje nákazlivejší a rýchlejšie sa šíriaci variant koronavírusu SARS-CoV-2. Vakcína však celkovo dokázala v 85 percentách prípadov zabrániť vážnemu priebehu ochorenia COVID-19.

Účinnosť bola vyššia v USA (72 percent), naopak nižšia (57 percent) v JAR, kde sa vyskytuje nákazlivejší a rýchlejšie sa šíriaci variant koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok