Niektoré okresy v pondelok školy neotvoria. Je ich čoraz viac

TA3 TASR
4.2.2021 14:27

Školy v okrese Prievidza sa 8. februára neotvoria. Rozhodol o tom tamojší okresný krízový štáb. Deti sa po víkende do škôl nevrátia ani v Trenčíne, Hlohovci či Pezinku. Niekde majú problémy s organizáciou a inde to nedovoľuje epidemická situácia.

Partizánske má odporúčanie neotvárať

"Vzhľadom na epidemiologickú situáciu, ktorú máme v regióne v okrese Prievidza, neotvoríme budúci týždeň školské zariadenia, počet ochorení nám totiž za jeden týždeň vzrástol o 65 percent, čo je vysoký nárast," povedala regionálna hygienička Zuzana Tornócziová.

Značný nárast ochorení COVID-19 zaznamenali podľa nej epidemiológovia i v okrese Partizánske, ktorý je v čiernej farbe. Situáciou sa tam bude v piatok zaoberať okresný krízový štáb, ktorý by mal rovnako na základe odporúčania Tornócziovej rozhodnúť o tom, že sa školy v okrese neotvoria. "Školy v oboch okresoch zostávajú zatvorené, fungujú v takom režime ako doposiaľ. Pevne veríme, že sa nám deti vrátia do škôl po jarných prázdninách," doplnila.

Trenčín otvorí najskôr po prázdninách

K uzatvoreniu škôl pristúpili v okresoch podľa hlavnej hygieničky preto, aby deti po piatich dňoch v školách, po ktorých nasledujú jarné prázdniny, prípadne nešírili nový koronavírus. "Predpokladáme, že keď zostanú dva týždne doma, klesne nám počet ochorení," ozrejmila.

„Po porade s riaditeľkami a riaditeľmi a po rozhovoroch s vedcami mesto Trenčín neotvorí materské ani základné školy na budúci týždeň,“ uviedla hovorkyňa Trenčína Erika Ságová. Ako dodala, materské a základné školy v Trenčíne otvoria najskôr po prázdninách, teda 22. februára.

Aj Pezinok a Hlohovec sa omeškajú

Mesto Pezinok otvorí základné a materské školy najskôr až od stredy 10. februára a po usmernení regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Pezinka Igor Hianik.

Primátor upozornil, že samosprávy ešte nemajú oficiálne dokumenty ako uznesenie vlády, vyhlášku od RÚVZ, manuál od vlády, ktoré budú reálne smerovať k spusteniu prezenčného vyučovania, spolu s jasnou metodikou opatrení. "Nie je technicky možné zabezpečiť všetky procesy tak, aby v pondelok (8. 2.) boli spustené jedálne a ďalšie náležitosti potrebné na zabezpečenie bezpečného vyučovacieho procesu (dodanie ochranných pomôcok, dezinfekcie)," uviedol Hianik.

Mesto Hlohovec je rozhodnuté neotvoriť od pondelka 8. februára základné školy. Mesto sa v poslednom období umiestňuje na prvom alebo na popredných priečkach vo výskyte ochorenia COVID-19. Primátor Miroslav Kollár na sociálnej sieti uviedol, že Hlohovčania "musia ešte chvíľu vydržať". Ďalšie opatrenia budú závislé aj od výsledkov víkendového testovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok