Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drobný generátor ozónu by mohol pomáhať s čistením vody

Drobný generátor ozónu by mohol pomáhať s čistením vody
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď sa ozón často používa na dezinfekciu vody v zariadeniach, ako sú napríklad čistiarne, vybavenie je zvyčajne príliš veľké na použitie v malých zariadeniach, ako sú chladiče vody. Zmeniť by to však mohol novo vyvinutý miniaturizovaný generátor ozónu.

Stručne povedané, ozónový plyn zabíja škodlivé baktérie a ďalšie patogény prostredníctvom oxidácie ich ochrannej vonkajšej membrány, čo spôsobuje jej pretrhnutie. Hovorí sa o ňom, že je účinnejší ako chemikálie (napríklad chlór), no na rozdiel od takýchto prísad neovplyvňuje chuť ani zápach vody a po ošetrení vo vode nezostáva žiadny zvyškový ozón. Ozón sa však musí generovať priamo na mieste. Nedá sa jednoducho vyrobiť vopred v dávkach a potom ho uložiť na ďalšie použitie, ako je to možné v prípade chemikálií.

S výrobou ozónu priamo na mieste by mohol v budúcnosti pomôcť miniatúrny generátor, ktorý vyvíjajú výskumníci z Fraunhoferovho inštitútu pre silikónovú technológiu, spolu s vlastnou spinoff spoločnosťou Condias a spoločnosťou Go Systemelektronik. Vývoj pritom vzniká prostredníctvom projektu Európskej únie. V súčasnej podobe prototypu má samotné zariadenie veľkosť len pár kubických centimetrov a je skonštruované tak, aby sa dalo umiestniť vo vodovodnom potrubí zariadenia na výdaj vody od iného výrobcu.

Senzorový čip v miniatúrnom generátore ozónu Mikrozon.

Senzorový čip v generátore pritom kontinuálne meria elektrickú vodivosť, hmotnostný prietok a teplotu vody. Vodivosť určuje, koľko elektrického prúdu bude potrebného na vykonanie procesu elektrolýzy, prietok určuje, ako rýchlo sa musí ozón vyrobiť, a teplota určuje, koľko ozónu je potrebné, keďže sa pri vyšších teplotách rýchlejšie rozkladá. Tento ozón potom produkuje zabudovaný elektrolytický článok, ktorý obsahuje pár kremíkových elektród pokrytých diamantom.

Vedci ďalej vysvetľujú, že tieto dve elektródy sú oddelené iónovo vodivou separačnou membránou. Keď sa na elektródy privedie napätie, voda sa rozdelí procesom elektrolýzy. Vďaka pokrytiu elektród diamantovou vrstvou tento proces najskôr vytvorí hydroxylové radikály, ktoré potom reagujú a vytvárajú primárne ozón (O3), rovnako ako kyslík (O2). Ozón ďalej prúdi malými štrbinami vyleptanými do elektród a následne vstupuje do prúdiacej vody a upravuje ju.

Odhaduje sa, že finálny komercializovaný produkt, ktorý by sa mal predávať pod značkou Mikrozon, by mal byť schopný spracovať až 6 litrov vody za minútu.

Miniatúrny generátor ozónu Mikrozon má rozmery len pár centimetrov kubických.