Obvinili Navaľného kolegyňu. Mala porušiť covidové opatrenia

TA3 TASR
4.2.2021 11:52

Ruské orgány činné v trestnom konaní vo štvrtok obvinili Ľubov Soboľovú, blízku spolupracovníčku väzneného politika Alexeja Navaľného. Soboľová je obvinená z porušenia opatrení platných v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2, ktorého sa dopustila, keď vyzývala občanov, aby sa zúčastnili na zhromaždeniach na podporu Navaľného. Informovala o tom Soboľovej právnička.

Obvinili Navaľného kolegyňu. Mala porušiť covidové opatrenia
TASR/AP

Soboľovej kauza je súčasťou policajného záťahu proti blízkym spolupracovníkom, spojencom a sympatizantom Navaľného po tom, ako Rusko 23. a 31. januára zažilo mohutné demonštrácie na jeho podporu a za jeho prepustenie z väzenia.

Soboľová je právničkou Navaľným založenej nadácie Fond boja s korupciou. V roku 2019 sa usilovala o mandát v moskovskom mestskom zastupiteľstve. Mestská volebná komisia však jej kandidatúru zamietla s tým, že jej v podpisových hárkoch chýbajú podpisy 231 podporovateľov. Podľa opozície však úrady s podpismi manipulovali a znehodnocovali ich. Soboľová sa účasti na komunálnych voľbách dožadovala aj hladovkou. Zadržaná bola 23. januára na zhromaždení na podporu Navaľného, prepustená bola ešte v ten deň - podobne ako Navaľného manželka Julija.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok