Topí sa sneh, môžu vzniknúť povodne. Vydali výstrahy

TA3 TASR
4.2.2021 11:36

V okresoch Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín platia od štvrtka dopoludnia hydrologické výstrahy prvého stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe.

Topí sa sneh, môžu vzniknúť povodne. Vydali výstrahy
SITA/Viktor Zamborský (ilu)

"Vzhľadom na existujúce snehové zásoby v povodiach, oteplenie a očakávaný dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," tvrdia meteorológovia. Výstrahy platia do odvolania. Zároveň na východe Slovenska, v okrese Michalovce a Trebišov, platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou.

hydro_0a14036f-cdcf-6f64.jpg

Na hrebeňoch Tatier a hôr sa môže zase miestami poriadne rozfúkať. SHMÚ vydal výstrahy prvého a druhého stupňa pred vetrom na horách. Výstrahy druhého stupňa boli vydané pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Podľa meteorológov môže v nárazoch dosiahnuť vietor rýchlosť 135 až 150 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť sa odhaduje na okolo 90 kilometrov za hodinu.

Pred vetrom na horách boli vydané výstrahy prvého stupňa pre niektoré okresy Bratislavského, Trnavského, Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. "Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," upozorňuje SHMÚ.

vystr_0a140371-cdee-04cf.jpg

Výstrahy prvého stupňa pred vetrom platia v niektorých okresoch Bratislavského, Nitrianskeho, Trnavského a Prešovského kraja. „V týchto okresoch sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a v priemere okolo 45 kilometrov za hodinu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok