Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

RE-leaf PAPER: Prelomový projekt výroby papiera z opadaného lístia

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ukrajinská spoločnosť RE-leaf PAPER si dala za cieľ vyriešiť jeden z najväčších globálnych problémov, ktorým je odlesňovanie pre ťažbu surovín pre celulózový a papierenský priemysel. Nová udržateľná alternatíva umožní vyrábať papierové produkty z vlákna, ktoré sa získava z opadaných listov stromov.

Celé sa to začalo pred tromi rokmi, keď sa stredoškolský študent Valentyn Frechka z ukrajinského vidieka rozhodol začať vedecký projekt, ktorý bol zameraný na premenu opadaného lístia zo stromov a rastlín na papier. Minulý rok, už 19-ročný mladík, spustil iniciatívu nazvanú ako „Re-leaf Paper“, v rámci ktorej sa podarilo vyrobiť prvé papierové vrecká a obaly z vlákien extrahovaných z opadaných listov. Hlavným cieľom projektu je znížiť vplyv výroby papiera na životné prostredie.

Spoločnosť RE-leaf PAPER vyvinula technológiu výroby papiera z opadaného lístia.

Novo vzniknutá spoločnosť RE-leaf PAPER so sídlom v meste Žitomir, ktoré sa nachádza 140 kilometrov od hlavného mesta Kyjev, už koncom minulého roka vyrobila svoju prvú várku pevného papiera z listov nazbieraných vo veľkých vreciach z Kyjeva a ďalších ukrajinských miest. Tento projekt by mohol vyriešiť problém využívania rastlinného odpadu v mestskom ekosystéme a zachovať tak integritu lesných ekosystémov. V pláne spoločnosti je nasadaenie technológie do masívnej komerčnej výroby rôznych papierových produktov.

Celý proces sa skladá z niekoľkých krokov. Najprv sa zozbiera opadané lístie z mestských parkov, námestí a území, kde je potrebné vykonať sanitárne práce. Toto lístie sa presunie do spracovateľského závodu, kde sa očistí a naloží do špeciálneho chemického reaktora, v ktorom sa pod vplyvom fyzikálnych a chemických procesov extrahujú zo surovín vlákna, z ktorých sa bude vyrábať papier.

Spoločnosť RE-leaf PAPER vyvinula technológiu výroby papiera z opadaného lístia.

V ďalšom kroku sa takto vzniknutá buničina niekoľkokrát premyje, aby sa odstránili cudzie štruktúry, ktoré sa nepoužívajú na výrobu papiera. Keďže sa nepoužívajú chemické zložky obsahujúce síru, proces „prania“ je veľmi jednoduchý a lacný. Vláknitá buničina sa následne zmieša s biologickými plnivami a potom prechádza obrovským strojom, ktorý ju premieňa na pevné plátno a potom ho suší na papierové kotúče.

Čo sa týka udržateľnosti, spoločnosť tvrdí, že výroba papiera z opadaného lístia produkuje v porovnaní s výrobou papiera z dreva až o 72 percent menej emisií CO2.

Spoločnosť RE-leaf PAPER vyvinula technológiu výroby papiera z opadaného lístia.