Assange: Obama zneužíva arabskú jar vo volebnej kampani

TA3, TASR
27.9.2012 10:24

Zakladateľ internetovej stránky WikiLeaks Julian Assange vo štvrtok obvinil amerického prezidenta Baracka Obamu, že využíva povstania tzv. arabskej jari na osobné politické ciele.

Assange: Obama zneužíva arabskú jar vo volebnej kampani
SITA

Assange sa takto vyjadril počas podujatia na okraj 67. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, ktoré sa uskutočnilo cez videomost z jeho útočiska na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Austrálsky aktivista sa ukrýva na ekvádorskej ambasáde už 100 dní preto, že tam naňho nemá dosah britská polícia. Je tam od 19. júna, keď vyčerpal všetky legálne možnosti, ako sa vyhnúť vydaniu do Švédska na vypočúvanie za údajné sexuálne zločiny.

Assange a jeho zástancovia tvrdia, že švédsky prípad sexuálnych trestných činov je len sprisahanie Washingtonu, ako ho dostať do USA a postaviť pred súd za zverejnenie tisícov tajných amerických diplomatických dokumentov na stránke WikiLeaks. Švédsko aj USA odmietajú toto tvrdenie.

Podujatie na okraj VZ OSN zorganizoval Ekvádor. Assange sa na ňom snažil načrtnúť podobnosť medzi sebou a iniciátormi arabskej jari - uviedol, že ich všetkých Obama zradil. "Pre Tunisanov to musí byť prekvapenie, keď Barack Obama vyhlasuje, že USA podporovali sily presadzujúce zmeny v Tunisku," uviedol Assange z maličkej ekvádorskej misie v Londýne, ktorá má rozmery bytu.

Assange vyhlásil, že povstania po celom arabskom svete boli čiastočne inšpirované odhaleniami jeho webovej stránky o despotických vládcoch, vrátane zvrhnutého tuniského prezidenta Zína Ábidína bin Alího.
Assange uviedol, že Obama sa snaží využiť reformy v krajinách arabskej jari vo svojej terajšej kampani za znovuzvolenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok