Mestám dochádzajú sily, ľudí možno už nezvládnu otestovať

TA3 TASR
3.2.2021 19:05

Mestá upozorňujú, že nevedia zaručiť, či od budúceho víkendu budú vedieť alebo chcieť zabezpečiť testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Samosprávy argumentujú tým, že zdravotníkom, ako aj primátorom dochádzajú sily. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska Daniela Piršelová.

Mestám dochádzajú sily, ľudí možno už nezvládnu otestovať
TASR/František Iván

ÚMS vyzvala ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby urýchlene, najneskôr do piatka večera, zabezpečil podpis rozhodnutí o zriadení súkromných mobilných odberových miest pre zrýchlenie procesu testovania obyvateľov Slovenska. Taktiež ho únia žiada o vypísanie novej výzvy na zriadenie MOM, ktoré by mohli pomôcť predovšetkým menším mestám, kde ich je nedostatok.

"Veríme, že v stredu večer alebo vo štvrtok ráno budeme mať k dispozícii jasný manuál o otváraní škôl a škôlok," uviedla Piršelová. Mestá zároveň vítajú, že v rámci otvárania škôl je uplatnený tzv. COVID automat. To podľa únie miest v praxi znamená, že je na rozhodnutí samosprávy, v spolupráci s krízovým štábom mesta a regionálnym úradom verejného zdravotníctva, či sa školy, vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu, rozhodnú otvoriť alebo nie.

ÚMS dúfa, že najneskôr budúci týždeň oznámi minister zdravotníctva všetkým mestám a obciam informáciu, v akom percente je na Slovensku zastúpená nová britská mutácia nového koronavírusu. Únia víta, že bola splnená jej požiadavka, aby boli pedagogickí a nepedagogickí pracovníci prioritne zaočkovaní a aby bola takto zabezpečená ochrana ich zdravia a života.

Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí podotkol, že práve na základe výzvy ministerstva ide najmä o súkromníkov, ktorí sa prihlásili, aby mohli otvoriť mobilné odberné miesta. Prihlásiť sa podľa neho mohli aj samosprávy.

"Ale väčšina z nich sú súkromníci, ktorí zabezpečili všetko to, čo majú mať, aby sa stali poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, vydokladovali to, a tým pádom splnili podmienky. A ministerstvo zdravotníctva s nimi podpísalo zmluvu," skonštatoval Krajčí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok