Liek ivermektín sa môže používať, s objednávkami zo zahraničia je problém

TA3 TASR
3.2.2021 16:56

Liečivo ivermektín, ktoré sa už môže používať aj na Slovensku, je viazané na lekársky predpis. Štátny ústav pre kontrolu liečiv preto upozorňuje, že liek si nemôžu fyzické osoby objednávať zo zahraničia na samoliečbu. Na colnici im ho zadržia.

Liek ivermektín sa môže používať, s objednávkami zo zahraničia je problém
TASR/AP

Ivermektín na Slovensku nie je registrovaný, povolenie na jeho používanie od ministerstva zdravotníctva platí pre nemocnice a ambulancie. "Povolenie neznamená, že si liek môžu objednávať fyzické osoby pre vlastnú spotrebu a samoliečbu. Lieky dovozené na základe povolenia Ministerstva zdravotníctva SR sú dovážané prostredníctvom schválených spoločností, ktoré majú povolenie na zaobchádzanie s liekmi," vysvetlil ŠÚKL.

V prípade dovozu liekov na Slovensko colné orgány kontaktujú Štátny ústav pre kontrolu liečiv. "V posledných týždňoch štátny ústav riešil neobvykle vysoké množstvo zásielok, ktoré obsahovali lieky s účinnou látkou ivermektín a boli dovážané fyzickými osobami pre vlastnú potrebu. Pri takýchto liekoch, ktoré sú neznámeho pôvodu, štátny ústav nemôže zaručiť kvalitu, účinnosť a bezpečnosť. Tieto zásielky sú následne zadržané a lieky sa k dovozcovi – fyzickej osobe nedostanú," priblížil ŠÚKL.

Na terapeutické využitie sa nateraz môže ivermektín na Slovensku používať pol roka. Ide o antiparazitikum, ktoré má podľa rezortu aj veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti pri ochorení COVID-19.

Ministerstvo zdravotníctva schválilo používanie liečiva ivermektín na boj proti koronavírusu koncom januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok