Rusko chce rozšíriť výrobu vakcíny, pomôcť by mohla aj Európa

TA3 TASR
3.2.2021 16:49

Rusko má v pláne začať výrobu svojej vakcíny Sputnik V proti koronavírusu v zahraničí. Informoval o tom hovorca ruskej vlády Dmitrij Peskov. Podľa nemeckého spolkového ministra zdravotníctva Jensa Spahna by Rusku mohla pomôcť aj Európa.

Rusko chce rozšíriť výrobu vakcíny, pomôcť by mohla aj Európa
TASR/AP

Vakcína sľubuje vyše 90 % účinnosť

Kremeľ podľa Peskova "vo veľmi blízkej budúcnosti plánuje začať výrobu v zahraničných krajinách". Dôvodom je podľa neho narastajúci dopyt po ruskej vakcíne po svete. Tento oznam prišiel len deň po tom, čo predbežné výsledky štúdie zverejnenej v uznávanom lekárskom časopise The Lancet potvrdili 91,6-percentnú účinnosť vakcíny Sputnik V.

Viacerí odborníci ešte donedávna spochybňovali účinnosť tejto vakcíny, pretože ju ruské úrady schválili ešte pred ukončením záverečnej fázy klinických skúšok. Avšak najnovšia analýza údajov od približne 20.000 dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili do tretej fázy testov, naznačuje, že táto očkovacia látka podávaná v dvoch dávkach má pri predchádzaní symptomatickému priebehu ochorenia COVID-19 vyše 90-percentnú účinnosť.

Pomôže Nemecko?

O pomoci s rozšírením výrobnej kapacity sa vraj uvažuje v Nemecku a Európe. Uviedol to minister Jens Spahn počas on-line konferencie organizovanej nemeckou periodickou tlačou. "Mohli by sme poskytnúť podporu výrobe vakcíny, ktorá v Európe nie je zatiaľ alebo vôbec schválená," povedal Spahn. Dodal, že víta každú vakcínu, ktorá je účinná v boji proti pandémii a pri ktorej sa ukáže, že je bezpečná.

Ruský fond priamych investícií, ktorý spolufinancoval vývoj Sputnika V, informoval, že na svete bolo prvou dávkou vakcíny zaočkovaných už viac ako dva milióny ľudí. Použitie ruskej vakcíny už schválili vo viac ako 15 krajinách, medzi nimi v Maďarsku, Argentíne, Venezuele či Pakistane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok