Taliani sa nevedia dohodnúť, nová vláda má byť nepolitická

TA3 TASR
3.2.2021 14:38

Taliansky prezident Sergio Mattarella poveril v stredu bývalého šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho zostavením novej nepolitickej vlády.

Taliani sa nevedia dohodnúť, nová vláda má byť nepolitická
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AP. Mattarella a Draghi absolvovali v stredu približne hodinu trvajúcu schôdzku. Predstaviteľ prezidentskej kancelárie následne informoval, že hlava štátu poverila Draghiho rozhovormi o možnom vytvorení nepolitickej vlády, keďže parlamentné strany sa nedokázali dohodnúť na sformovaní novej koalície.

Mario Draghi prezidentovo poverenie prijal, pričom vyzval na jednotu celej krajiny ťažko skúšanej koronakrízou.

"Som presvedčený, že sa... podarí dosiahnuť jednotu a spolu s ňou aj schopnosť dať zodpovednú a pozitívnu odpoveď na výzvu prezidenta republiky," vyhlásil 73-ročný Drahgi po stretnutí s Mattarellom.

Potrebujú konkrétne a rýchle riešenia

Taliansko si podľa Mattarellu nemôže dovoliť politickú kampaň a predčasné voľby. Prezident v utorok, keď politickým stranám vypršal termín na zostavenie vlády, zdôraznil, že občania žiadajú "konkrétne a rýchle" riešenia zdravotných, hospodárskych a sociálnych problémov spôsobených pandémiou.

Taliansky premiér Giuseppe Conte 26. januára odstúpil z funkcie. Predchádzala tomu vládna kríza, ktorá nastala po tom, ako sa 13. januára stiahla z vládnucej koalície strana expremiéra Mattea Renziho.

Až do nástupu novej vlády bol poverený vedením dočasného kabinetu dosluhujúci premiér Conte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok